Programma Hammer Climb


Op vrijdag 7 juni strijkt het wielerspektakel Hammer Series voor de derde keer in Vaals neer. Tijdens de Hammer Series rijden de beste wielerploegen ter wereld in drie onderdelen tegen elkaar om te bepalen welk team het meest compleet is. Op 7 juni vindt voor de derde keer de Hammer Climb plaats op en rondom de Vaalserberg. De andere twee onderdelen (Hammer Sprint en Hammer Chase) vinden op 8 en 9 juni in Sittard-Geleen plaats.

De wedstrijd in Vaals begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. In totaal rijden de renners acht rondes, waarbij iedere ronde bovenop de Vaalserberg punten te verdienen zijn. Doordat er iedere ronde geknokt moet worden om als eerste boven te zijn, maakt dit de Hammer Climb een dynamische en aantrekkelijke wedstrijd om te kijken. Dit jaar is de wedstrijd voor het eerst goed in het centrum te volgen, want de renners komen iedere ronde via de Gemmenicherweg en Bosstraat over het Von Clermontplein, om via de Bergstraat, Tentstraat en Viergrenzenweg weer naar het Drielandenpunt te klimmen. De echte wielerliefhebber gaat dan natuurlijk ook de Vaalserberg op om hun helden naar boven te schreeuwen.

Op 7 juni is er voor de start al van alles te beleven in het centrum van Vaals. Vanaf 10.00 uur kan de jeugd zich uitleven op opblaasbare stormbanen, de crazy sweeper, een opblaasbare klimtoren, glijbanen, mega voetbal darts en sportieve spellen. De organisatie hiervan ligt in handen van Stichting Vuur in samenwerking met Extra Leisure en de buursportcoach van de gemeente Vaals.

Vanaf 13.00 uur staan de teambussen van de wielerploegen opgesteld op het Prins Willem Alexanderplein en kunt u uw helden van dichtbij bekijken, met ze op de foto gaan en een praatje maken. Vanaf 14.00 uur tekenen de renners het startblad, waarna vanaf 15.00 uur het wielergeweld losbarst.


Tijdstip Activiteit Locatie
10.00 Volop kinderactiviteiten Vaals, Julianaplein
13.00 Meet & greet profteams & renners bij teambussen / kijkje in de teambussen Vaals, Willem Alexanderplein
14.00 - 14.50 Renners tekenen het startblad Vaals, Julianaplein
15.00 Start Hammer Climb Vaals, Julianaplein
17.00 Finish Hammer Climb Vaals, bovenop de Vaalserberg
17.30 Hammer Climb podiumceremonie Vaals, Julianaplein

Route

 


Hammer Climb

Met de introductie van de hammer series maakte de wielerwereld in 2017 kennis met een vernieuwd concept. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Hammer series in een notendop

The Hammer Series is een revolutionair wielerevenement met drie races over drie dagen: de Hammer Climb, Hammer Sprint en Hammer Chase. Teams nemen 7 renners mee, waarvan er 5 aan de wedstrijd deelnemen.

Is dit hetzelfde als een etappekoers?

Nee. Traditionele wielerwedstrijden hebben individuele renners als etappe- en evenementen-winnaars. De Hammer Series draait volledig om de zoektocht naar het beste team. De Hammer Climb en Hammer Sprint zijn puntenraces waarin renners proberen punten te winnen voor hun team. De eindposities van elk team van dag één en twee worden gecombineerd om hun startplaats te bepalen op Hammer Chase op dag drie, een teamachtervolging tegen de klok.

Dus hoe werkt de Hammer Climb?

8 rondes van 8 km. De eerste tien renners die over de streep komen na iedere ronde scoren punten voor hun team. Bonusronden (dubbele punten) zijn 3, 7, 11. Het team met de meeste punten wint de Hammer Climb.

En de Hammer Sprint?

8 rondes van 12,4 km. De renners scoren punten voor hun team net als in de Hammer Climb. De bonusronden zijn 2, 5, 8. Het team met de meeste punten wint de Hammer Sprint.

En tot slot de Hammer Chase?

Dit is de beslissende race. Het is een ploegenachtervolging over meerdere rondjes. 3 rondes van 12,4 km. De deelnemende teams worden gerangschikt na het bij elkaar tellen van hun behaalde punten gedurende de Climb en de Sprint. Voor de veiligheid worden de ploegen in twee groepen verdeeld: de bovenste helft gaat over naar de Finalist Group en de onderste helft gaat naar de Runner up Group. Teams in elke groep gaan op vaste tijdstippen van start, bepaald door hun rangorde. Het team dat de tijdrit in de snelste tijd afrondt, is de winnaar van de Hammer Chase. Het team dat als eerste over de finish komt in de Finalist Group, wordt gekroond tot het beste team ter wereld en wint Hammer Limburg.

Meer informatie over de Hammer Seriers: www.hammerseries.com