Home Start Heuvelland biedt gezinnen steuntje in de rug. Jij kan daarbij helpen.


Elk gezin maakt wel eens een periode mee waarin het niet zo goed gaat en er sprake is van enige overbelasting. Oorzaken kunnen zijn een verhuizing, huilbaby, ziekte, scheiding, druk gezin, mantelzorg of een puberend kind. Als je dan weinig tot geen familie of vrienden hebt om op terug te vallen, kun je meer dan anders behoefte hebben aan een luisterend oor en een helpende hand.

Het programma Home-Start biedt door inzet van een maatje in het gezin een steun in de rug. De gemeenten Eijsden-Margraten, Valkenburg a/d Geul, Gulpen-Wittem en Vaals kiezen voor inzet van dit bewezen effectief programma en de eerste stappen worden gezet. Home-Start is geen hulpverleningsprogramma. Het is een preventief programma en wordt ingezet om kleine problemen klein te houden en te voorkomen dat deze uitgroeien tot grote problemen. Hierdoor wordt voorkomen dat zwaardere hulp moet worden ingezet. Als Home-Start vrijwilliger ben je gelijkwaardig aan de ouders. Je bent een maatje voor de ouders en hun kinderen. Je biedt een luisterend oor, vriendschappelijke ondersteuning en/of praktische hulp. Jij denkt met hen mee en samen zoek je oplossingen.

Je moet ook ‘op je handen kunnen blijven zitten’. Het is niet de bedoeling dat je het probleem volledig van de ouders overneemt. Het gezin moet namelijk niet alleen vertrouwen in jou krijgen, maar ook weer in zichzelf. Door een positieve focus en de ouders te laten zien wat al goed gaat, groeit hun zelfvertrouwen en komen ze weer in hun kracht. Je gaat daarbij uit van de vragen en wensen van de ouders. Hun ondersteuningsbehoefte is het uitgangspunt. Dit wordt bij de start afgesproken.

Lijkt het je wat om als maatje een gezin te ondersteunen, of zou je hierover wat meer willen weten, kijk dan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin 043. Lees het interview met Home-Start coördinatoren Heleen Langeveld en Tamara Luiken op www.cjg043.nl.