Hulplijnen en initiatieven in tijden van het coronavirus

In de samenleving ontstaan allerlei initiatieven tijdens de coronacrisis.


Onderstaand een overzicht van diverse initiatieven. Graag horen wij over lokale initiatieven. Voert u een initiatief uit in de gemeente Vaals, dan horen wij dat graag. U kunt dit melden via WijVaals@vaals.nl.

Vaals Verbindt

Zeker in deze tijd willen veel mensen een extra stapje zetten voor iemand die niet naar buiten kan. Bijvoorbeeld voor iemand die hulp nodig heeft met boodschappen doen of de hond uitlaten. Een handig platform dat mensen die hulp kunnen gebruiken en mensen die hulp aanbieden bij elkaar brengt is WeHelpen. Op de website van WeHelpen Vaals kunt u gratis een account aanmaken om vervolgens makkelijk, snel en veilig uw hulpvraag te stellen of hulp aan te bieden. Dat kan ook via de app van WeHelpen, genaamd Whapp. Houd u bij het helpen van mensen wel altijd aan de geldende maatregelen.

Een aantal inwoners die ook nauw betrokken is bij de strategische visie van de gemeente Vaals gaat WeHelpen gebruiken om inwoners bekend te maken met de mogelijkheden van Wehelpen en zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Juist in deze moeilijke tijd, maar ook in de verdere toekomst. Dat doen ze onder de noemer Vaals Verbindt. Meer informatie over dit nieuwe initiatief volgt binnenkort vanuit deze groep inwoners.

#houvols

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor de economie. Dus ook voor de (lokale) ondernemers in de gemeente Vaals. Nu de horecazaken en veel winkels in de gemeente maatregelen moeten treffen, kunt u de lokale bedrijven blijven steunen. Vaalsenaren hebben de website www.houvols.nl opgezet. Hierop vindt u een overzicht van ondernemers uit de gemeente Vaals die gedurende deze crisis hun producten of diensten blijven aanbieden.

Berenjacht

In heel Vaals hebben ruim 60 mensen een knuffelbeer voor het raam gezet, zodat kinderen tijdens het halen van een frisse neus op zoek kunnen naar de beren. Je vindt hier een overzicht van alle beren in Vaals. Uiteraard moeten de regels van het RIVM in acht gehouden worden. Als je naar buiten gaat dan houd dus rekening met de 1,5 meter afstand. En uiteraard ga je niet met groepen op pad. Doe dit met je eigen gezin en blijf uit de buurt van andere berenjagers.... Afstand!

Ook een beer voor het raam? Dan kan! Zet gewoon een beer voor het raam en meld deze (gratis) aan via de website. Op de website van Rood Groen LVC’01 is een inkleurkaart te vinden die je kunt printen en vervolgens je score kunt bij houden.

Stichting TIP!

De Stichting TIP! streeft naar integratie en participatie door taalvaardigheid. Normaal worden er taallessen gegeven in de Beemderlaan, maar vanwege het coronavirus gaat dat momenteel niet. Toch gaan de taallessen door. Inwoners van de gemeente Vaals kunnen Nederlands blijven oefenen en lessen volgen via het internet. U vindt er gesproken en geschreven internetlessen.

Iedereen staat het vrij de lessen te gebruiken. Op de website zijn teksten ingesproken en deze kunnen dus beluisterd en geoefend worden. Er zijn regelmatig nieuwe lessen. Taalvrijwilligers die van huis uit willen begeleiden zijn welkom. Meer informatie, contact, aanmelding, begeleiding en afspraken via stichtingtip@yahoo.com.

Vfit

Vivian Wouters van Vfit verzorgde een ‘dans-workout’ voor zorgcentrum Langedael in Vaals. De bewoners konden vanuit hun kamers op vier verschillende locaties kijken naar deze les, en wie wilde mocht natuurlijk mee doen. Ze hoopt dat ze hiermee anderen inspireert om dit ook te gaan doen: ‘Ga de mensen opvrolijken!’ Uiteraard niet in groepsverband en volgens de regels van het RIVM.

CJG043

Sinds twee weken staan ouders voor een grote uitdaging. Ze zijn genoodzaakt om hun kinderen thuis op te vangen, onderwijs te geven én thuis te werken. CJG043 geeft tips over met je kind praten over het coronavirus, thuiswerken met een peuter/kleuter in huis en tips om je kind te vermaken. Kijk op de website van CJG043.

Uitleghulp Steffie

Welke symptomen kan je verwachten als je het coronavirus krijgt? En hoe zorg je ervoor dat je zelf niet ziek wordt?

Op de website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-44 55 888.

De hulplijn is volgens de organisatie bedoeld voor de kwetsbaarste mensen, zoals ouderen die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen, maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving. Het nummer kan ook worden gebeld voor praktische tips. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 - 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00 - 16:00 uur.

Algemene Bond voor Ouderen

De ANBO, Algemene Bond voor Ouderen, is  7 dagen per week van 09:00 tot 21:00 uur bereikbaar op telefoon 0348 - 46 66 66. De ANBO staat ouderen te woord of ze nu wél of geen lid zijn. Voor een praatje, als ze zich zorgen maken  of vragen hebben.

KBO

De seniorenorganisatie KBO PCOB staat klaar om senioren een luisterend oor te bieden en antwoord te geven op mogelijke vragen. Hiervoor is een speciaal telefoonnummer geopend, de Ouderen-Infolijn: 030-3 400 600. Het nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn voeren jaarlijks 1500 vrijwilligers in totaal zo’n 300.000 gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende reden behoefte hebben aan een luisterend oor. In verband met het coronavirus zijn er extra vrijwilligers ingezet. De Luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief). Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten, dit kan een uitkomst zijn voor mensen met een auditieve beperking. De Luisterlijn biedt een luisterend oor, maar is er niet om medische vragen te beantwoorden.

Gewoonmensendiemensenwillenhelpen

De website www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl brengt vraag en aanbod in tijden van coronacrisis bij elkaar. Heeft u ergens hulp bij nodig? Of wil u iemand helpen? Laat dit dan op de website weten.