Natuurkracht en Gemeente Vaals bundelen krachten tegen wateroverlast

Op woensdag 3 juli hebben de gemeente Vaals en Natuurkracht de handen ineengeslagen in de strijd tegen wateroverlast.

Geplaatst op donderdag 4 juli 2024

Hiermee zetten we gezamenlijk in tegen extreem weer en werken we de komende jaren samen aan het versterken van onze omgeving tegen water, waarbij we gebruik maken van natuurlijke oplossingen. Zoals bijvoorbeeld het aanleggen van wadi’s. Een wadi is een begroeide laagte. Deze vangt regenwater op en houdt het water vast zodat het langzaam in de bodem kan trekken. Hierdoor wordt ook het grondwaterpeil aangevuld. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het ontstenen en vergroenen van parkeerplaatsen en het afkoppelen van regenwater. Voor het afkoppelen van regenwater is er ook een subsidie beschikbaar: www.vaals.nl/afkoppelenhemelwater

Wethouder Alain Hamaekers is enthousiast over de samenwerking: "Ik ben trots op deze samenwerking. Deze stap is nodig voor onze gemeente om de effecten van hevige regenval te verminderen. Door natuurlijke oplossingen toe te passen, maken we Vaals klaar voor de toekomst. We willen niet alleen overstromingen voorkomen, maar ook de leefomgeving verbeteren en duurzame ontwikkeling bevorderen met groene infrastructuur."

Natuurkracht: natuurlijke oplossingen tegen wateroverlast

Natuurkracht is een stichting bestaande uit Het Limburgs Landschap, WWF-NL, Natuur en Milieufederatie Limburg en ARK Rewilding Nederland. Samen hebben zij het fonds en innovatieprogramma Natuurkracht gelanceerd, gericht op het gebruik van natuurlijke oplossingen tegen klimaatverandering en wateroverlast in Zuid-Limburg. Hun missie is om burgers, ondernemers en overheden te inspireren en te ondersteunen.

Winactie Natuurkrachtstraat

Woon jij in het stroomgebied van de Geul- en Gulp en wil jij samen met je buren jouw straat of wijk beter bestand maken tegen wateroverlast? Bijvoorbeeld geveltuinen aanleggen, regenwater afkoppelen of daken vergroenen? Bedenk samen met je buren een goed idee en doe mee aan de winactie van Natuurkracht! Stuur jullie idee vóór 1 september, en misschien woon jij dan straks in de Natuurkrachtigste straat of wijk van Limburg. Meer informatie over deze winactie vind je hier.