Adoptanten wegkruisen actief

Veel mensen zetten zich in voor het behouden en het onderhouden van kruisen in de Gemeente Vaals.

Geplaatst op maandag 3 juni 2024

Zo zijn de kransen die de wegkruisen sierden, gemaakt door vrijwilligers uit Vaals, Lemiers en Vijlen. Deze kransen zijn inmiddels door de adoptanten van het wegkruis afgenomen en zijn opgeborgen tot volgend jaar rond de Pasen.

De werkgroep onderhoud is aan de slag om het onderhoudsplan 2024 uit te voeren. Wegkruisen worden door hen gerestaureerd of grondig onder handen genomen. Van houten wegkruisen waarvan het hout in slechte staat is, worden die delen vervangen, nieuwe dakjes gemaakt en compleet nieuw in de verf gezet. Metalen wegkruisen worden volledig blank geschuurd, eventueel hersteld en nieuw in de verf gezet. Ook metselwerk wordt zo nodig hersteld. De gerestaureerde kruisen staan er dan weer schitterend bij en kunnen weer vele jaren tegen weer en wind.

Ook adoptanten, die de zorg van een wegkruis op zich hebben genomen, zijn zeer actief. Zij hebben de wegkruisen onlangs opgefleurd met bloemen en plantjes die beschikbaar waren gesteld. Ook worden kruisen geverfd, geschrobd en gepoetst. Het onkruid wordt verwijderd en de tuintjes staan er schitterend bij. Het is zeker de moeite waard om de kruisen in de Gemeente Vaals eens te bekijken. Als je een kruis passeert let dan eens extra op het vele werk dat mensen verzetten om die kruisen er stralend bij te laten staan. Er zijn veel mensen die hun waardering uitspreken van het vele werk dat door al die mensen wordt verzet. Het is zeker op zijn plaats om al deze mensen te bedanken voor hun inzet en tijd.

Helaas krijgen we soms ook klachten van adoptanten. Helaas zijn er mensen die het nodig vinden om bij het wegkruis hun hond zijn behoefte te laten doen. Tot overmaat van ramp wordt deze niet opgeruimd. Dit gedrag wordt zeker niet gewaardeerd en toont een respectloze houding voor het wegkruis en voor de adoptanten die veel werk verzetten. We hopen dat dit stopt.

Wil je helpen om het culturele erfgoed in de openbare ruimte er goed bij te laten staan en te behouden voor de toekomst? Laat het ons dan even weten. Neem dan contact op met Lambert Jaegers van het Comité Kruisen Gemeente Vaals via 06 - 53 99 07 56 of l.jaegers@home.nl