Basisschool de Robbedoes in Vaals schenkt aandacht aan ‘Week van de Lentekriebels 2024’

Vorige week heeft basisschool de Robbedoes aandacht geschonken aan de ‘Week van de Lentekriebels’.

Geplaatst op woensdag 13 maart 2024

De jaarlijkse campagne is bedacht om relationele en seksuele vorming op een positieve en vrolijke manier onder de aandacht te brengen bij kinderen, leerkrachten en ouders. De ‘Week van de Lentekriebels’, die landelijk plaatsvond van 4 tot en met 8 maart 2024, werd georganiseerd door Rutgers en de regionale GGD'en. Gemeente Vaals wordt door de GGD Zuid-Limburg ondersteund in het maken en uitvoeren van beleid om kinderen en jongeren in Vaals gezond te laten opgroeien.

Thema van 2024

Week van de lentekriebelsHet thema van dit jaar was 'Weerbaar Online', gericht op het veilig gebruik van internet en sociale media door kinderen. Tijdens deze week werden in alle groepen bij basisschool de Robbedoes lessen rondom dit thema gegeven. We bezochten de school en gingen in gesprek met leerkracht Manon Kohnen.

Manon Kohnen, leerkracht basisschool de Robbedoes: ‘Binnen onze school willen wij vooral aandacht schenken aan de gevolgen die passen bij vriendschap, respect, liefde, weerbaarheid, relaties en omgangsregels. Gebaseerd op de Kwink-methode voor sociaal-emotioneel leren, stond elke dag een andere les op het programma. Een les duurde 30 tot 45 minuten, waarbij de leerkracht zelf de regie heeft. Indien hij of zij twijfelt, wordt de les niet uitgevoerd. Tijdens deze lessen stond het bespreken van gevoelens en emoties centraal, wat leidde tot waardevolle gesprekken en het doorbreken van taboes rondom het onderwerp. Kinderen leerden ook om hun grenzen aan te geven en werden op een natuurlijke wijze bij het gesprek betrokken. In groep 1/2 zijn ze begonnen met praten over de verschillen tussen jongens en meisjes. In de kleutergroepen richten ze meer op de lessen 'kriebels in je buik'. In de hogere klassen wordt er meer gebruik gemaakt van het thema van de week van de lentekriebels 'weerbaar online'.