Peuteropvang Spelentère rolt succesvol programma Groenteboxjes uit

Gemeente Vaals is aangesloten bij de landelijke JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst - aanpak. Vanuit deze JOGG-aanpak is sinds januari gestart met het programma Groenteboxjes om een gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge kinderen te bevorderen.

Geplaatst op vrijdag 1 maart 2024

Spelentere heeft dit programma uitgerold op de peuteropvang in Vaals en Vijlen met als doel het eten van groente te stimuleren onder jonge kinderen. Onlangs bezochten we De Ukkepuk, waar het initiatief van start is gegaan. Elke week maken de kinderen op een speelse manier kennis met nieuwe groenten. Zodra een specifieke groente behandeld is, krijgen de kinderen een flyer mee naar huis met een eenvoudig recept van de groente, zodat ouders ook gestimuleerd worden om thuis de smaken verder te verkennen met het kind.

In Vaals nemen circa 70 kinderen tussen twee en vier jaar deel aan het programma met de groenteboxjes. Het programma voorziet opvoeders en pedagogisch medewerkers van praktische richtlijnen om groenten als gezonde snacks te integreren in het dagelijks leven van kinderen, zowel thuis als op de opvang. Daarnaast bevat het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag. Dat zorgde ervoor dat de kinderen op een speelse manier ervaring opdeden met het dagelijks eten van groente, zoals komkommer, biet, tomaat, wortel, paprika, radijs en bloemkool. Kinderen worden aangemoedigd om groenten te ervaren als iets dat zowel lekker als leuk is, terwijl opvoeders worden begeleid bij het bereiden en presenteren van groenten. Gedurende ongeveer drie maanden worden kinderen gestimuleerd om dagelijks groenten te eten op de opvang, waarbij ze beloond worden met stickers voor hun inspanningen.

Peuterleidsters Saida (25) en Eveline (61) zien dit als een waardevolle toevoeging. Ze benadrukken het belang van het geven van een goed voorbeeld en het genieten van gezonde voeding. Kinderen doen waardevolle ervaringen op met het dagelijks eten van groenten. Saida en Eveline hebben beiden ook de cursus 'Gezonde Peuteropvang' gevolgd.

De Universiteit van Maastricht heeft het effect van het programma onderzocht. Daaruit blijkt dat het programma, waarin kinderen bij de opvang dagelijks groente aangeboden kregen en beloond werden voor het eten ervan, de groenteconsumptie verhoogt.