‘1K Z1E J3’ bankjes campagne in Vaals gestart op Blue Monday

Ruim 50 gemeenten in Nederland, zo ook gemeente Vaals, doen mee aan de campagne van ‘1K Z1E J3’.

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024

De boodschap van 113 Zelfmoordpreventie wordt uitgedragen op openbare bankjes. Deze bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bankjes is een goudkleurige plaque bevestigd met de campagnetekst: een goed gesprek begint met iemand écht zien.

Meer dan 1000 bankjes in Nederland

Sinds september 2022 staan er door heel Nederland al meer dan 1000 bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek, waarin je iemand écht ziet. Wethouder Erika Jaegers: ‘Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk. De campagne ‘1Kz1EJ3’ helpt je daarbij. In onze gemeente hebben we op Blue Monday bij zes openbare bankjes een 113 bordje geplaatst: bank JOP, bank op Prins Willem Alexanderplein, bank op Wilhelminaplein, bank ter hoogte van Klaasvelderweg 1 in Lemiers (bij monument), bank op plein Vijlen en bank de Koel in Vijlen.’

Blue Monday (15 januari 2024)

Deze dag, ook wel de deprimaandag genoemd, staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. De term “Blue Monday” is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een blauwe vlag) lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de "blues" had, in de rouw was.

Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten

De ‘1K Z1E J3’ boodschap zal de komende maanden via de openbare bankjes in gemeenten en lokale campagnes gecommuniceerd worden. Op de plaque staat een QR code die leidt naar de campagnepagina waar je een gratis een korte online training kunt doen om te leren hoe het gesprek over zelfdoding te voeren.113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren en hoopt dat via de ‘1K Z1E J3’ bankjes campagne veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ onder de knie krijgen.