ANWB Automaatje start in Vaals

Geplaatst op woensdag 10 januari 2024


ANWB AutoMaatje start op woensdag 10 januari 2024 in Vaals. De opening zal om 12.00 uur gedaan worden met een feestelijke eerste rit door wethouder Erika Jaegers. Voor inwoners van gemeente Vaals is ANWB AutoMaatje een nieuwe aanpak waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten op verzoek vervoeren. ANWB AutoMaatje Vaals is een samenwerking tussen gemeente Vaals, ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers.

Sociaal mobiliteitsprobleem

Ruim 1.000.000 mensen in Nederland raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk. Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Wethouder Erika Jaegers: ‘Door ANWB AutoMaatje Vaals toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin.’

ANWB AutoMaatje Vaals is de 124e gemeente in Nederland

ANWB AutoMaatje is opgericht in december 2016 en is op dit moment actief in meer dan 120 gemeenten en 530 woonplaatsen in Nederland. ANWB AutoMaatje Vaals is de 124e gemeente in Nederland waar deze vervoerservice voor en door eigen inwoners mogelijk wordt gemaakt.

Hoe werkt het?

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Vaals, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Vaals, tel. 06 185 231 46 of stuurt een email aan automaatjevaals@gmail.com. De matchmaker van ANWB AutoMaatje Vaals koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hen in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer betaalt een kleine onkostenvergoeding aan de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers; dit gebeurt contant en direct na afloop van de rit. Per reis wordt door de gebruiker, per kilometer 35 cent aan de chauffeur betaald. Een berekening van een reis start bij vertrek bij de chauffeur thuis en stopt bij thuiskomst van de chauffeur. Let op: het is géén taxidienst. ANWB AutoMaatje kent geen vervoersplicht, het levert aanvullend vervoer.

Openingstijden? Meer informatie?

De openingstijden van ANWB AutoMaatje Vaals zijn Maandag, Woensdag en Vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Inwoners van gemeente Vaals die graag deelnemer of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje Vaals kunnen contact opnemen met de Matchmaker van ANWB Automaatje van de gemeente Vaals, per e-mail via m.mollenbeck@vaals.nl.