Gedenkplek Vickers Wellington onthuld

Donderdag 9 november 2023, 81 jaar na dato, stonden we stil bij de overledenen van de Vickers Wellington Crash in een weiland in de Wolfhaag te Vaals.

Geplaatst op vrijdag 10 november 2023

Wapperende vlaggen onder een blauwe hemel en een zonnetje gaven een bijzondere sfeer aan dit memorabel moment.

Burgemeester Harry Leunessen begroette in zijn welkomstwoord, de kinderen van de basisscholen de Robbedoes en de Kleine Wereld, het koperensemble van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Vaals, de leden van Heemkundekring Sankt-Tolbert, initiatiefnemer Bas Bruls en overige aanwezigen.

In een bevlogen verhaal schetste Bas Bruls de situatie en achtergronden van Piloot Dobbin en Sergeant Jack Jury. Jarenlang heeft hij veel contact gehad met beide families, wat resulteerde in drie mooie dankbrieven die hij mocht ontvangen van de families. Daarnaast werd er ook een vlag vanuit Taranaki (Nieuw-Zeeland) naar Vaals gestuurd om hun dankbaarheid te betuigen. Deze brieven werden voorgelezen door Yara, Mason en Remo van de basisscholen en door Jo van der Meij van Heemkundekring Sankt-Tolbert. Terwijl het koperensemble de klanken van het Nederlands Volkslied lieten horen was het de eer aan de basisschoolleerlingen om de plaquette te onthullen en bloemen neer te leggen bij de gedenksteen. Jo van der Meij bedankte namens Heemkunde St. Tolbert de aanwezigen en onder de muzikale klanken werd afscheid van elkaar genomen.

Deze Vickers Wellington Gedenkplek biedt een tastbare plek om stil te staan bij het verleden en de slachtoffers en de overige gevallenen in de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Fotografie: Wino Winkens