40 miljoen euro voor een groen en gezond Zuid-Limburg

Op 1 november ondertekenden het Rijk en tien samenwerkende gemeenten in Zuid-Limburg - Beek, Beekdaelen, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Sittard-Geleen, Stein, Vaals en Valkenburg aan de Geul - de Regio Deal ‘Ingenieus, Groen en Gezond: Zuid-Limburg maakt Nederland groter’.

Geplaatst op woensdag 1 november 2023

Dankzij een gezamenlijke investering van 40 miljoen euro in de regio kunnen verschillende projecten versneld worden uitgevoerd, met de bedoeling om  één krachtige regio te ontwikkelen.

Grote opgaven, ambitieuze plannen

De ambities zijn groot, maar dat zijn de opgaven ook. Dit deel van Zuid-Limburg is een regio met wijken waar stevige opgaven op het gebied van sociaaleconomische- en gezondheidsachterstanden liggen. Daarnaast heeft Zuid-Limburg een uniek landschap. Maar de kwaliteit van de natuur staat er al jaren onder druk. Investeringen in dit groene gebied zijn nu harder nodig dan ooit.

Aan de slag bij Aan de Noot en de hoogbouwflats

Naast de uitdagingen zijn er ook kansen om met deze opgaven aan de slag te gaan. De regio beschikt over een karakteristiek heuvellandschap met sfeervolle dorpen en levendige steden. Nu het Rijk een bijdrage van 1 miljoen euro heeft  toegekend, kunnen we in het gebied Aan de Noot en bij de hoogbouwflats aan de slag. Voor de transformatie van het hele gebied is in totaal ruim 5,3 miljoen euro beschikbaar. Want aanvullend op de bijdrage van het Rijk investeren ook de woningcorporatie Krijtland Wonen (2,4 miljoen), de zorginstelling Envida (1,2 miljoen) en de gemeente Vaals (0,75 miljoen) in de ontwikkeling van de buurt. 

Grensoverschrijdend Bocagelandschap

Daarnaast is in het kader van deze regiodeal 440.000 euro beschikbaar voor het versterken van het grensoverschrijdend bocagelandschap. Het Grenzeloos Bocagelandschap is onlangs door de Vlaamse overheid officieel erkend als landschapspark. Door het geld dat ook de Vlaamse overheid bijdraagt kan, samen met Vlaamse, Waalse en Nederlandse gemeenten, het bocagelandschap nog sterker en veerkrachtiger voor de toekomst gemaakt worden.

Burgemeester Harry Leunessen: “Deze regiodeal laat zien dat samenwerking een stevig voordeel kan opleveren. Voor elke euro die Vaals op tafel legt, dragen het Rijk en onze maatschappelijke partners een veelvoud daarvan bij. Dat smaakt naar meer!”