Energieklus team gaat in Vaals 700 huishoudens gratis helpen met energie besparen

Voor steeds meer huishoudens in Nederland is de energierekening een grote bron van zorgen.

Geplaatst op dinsdag 25 juli 2023

Vooral minder rijke inwoners ervaren stress, bezorgdheid en simpelweg armoede vanwege dit probleem. Voor deze huishoudens is het essentieel dat de energiekosten zo snel mogelijk worden beperkt waar dat kan. De gemeente wil de huishoudens helpen die moeite hebben met het betalen van de energierekening door het toepassen van energiebesparende maatregelen. Een bezoek van het klusteam is gratis en vrijblijvend.

Het bedrijf Sobolt zal deze opdracht voor de gemeente uitvoeren. De komende maanden worden ongeveer 700 huishoudens in opdracht van de gemeente Vaals bezocht door een energieklusteam van Sobolt Energieklus. Dit energieklusteam brengt in overleg met de bewoner kleine energiebesparende maatregelen in de woning aan. Daarnaast adviseert het team welke (gedrags)maatregelen bijdragen aan een lagere energierekening.

Bezoek van een klusteam                       

De huishoudens die de gemeente in beeld heeft in verband met een laag inkomen en/of hoge energiekosten, ontvangen uiterlijk 30 augustus 2023 een brief van de gemeente. In de brief staat een korte uitleg en uitnodiging om direct aan te melden voor een bezoek van een energieklusteam. Zo’n bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Eenvoudige energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen kunnen gelijk zonder kosten worden opgepakt. Tijdens het huisbezoek wordt ook gekeken naar de technische staat van witgoed apparaten. Na afloop ontvangt de bewoner een kort verslag van het bezoek met daarin de maatregelen die genomen zijn en de (gedrags)maatregelen die nog genomen kunnen worden. Het gaat om zowel koop- als huurwoningen.