AED en reanimatienetwerk Vaals

Wist u dat wij in Vaals een AED- en reanimatienetwerk hebben?

Geplaatst op maandag 19 juni 2023

Verdeeld over de gemeente zijn er nu 22 AED’s doordat wij onlangs twee extra AED’s hebben laten ophangen. Één in de Wolfhaag en één in de Rarenderstraat. Momenteel tellen wij meer dan 120 vrijwilligers die in de database van het oproepnetwerk HartslagNu staan.

HartslagNu is het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Word vrijwilliger!

Vrijwilligers zijn vaak sneller ter plekke als de ambulance en dat vergroot de kans op redding. De vrijwilligers reanimeren echter niet alleen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook de ambulance de weg wijzen of de familie opvangen indien nodig.

Wilt u leren hoe u uw familielid of buurtgenoot kunt helpen als hij of zij niet meer aanspreekbaar is en u denkt dat er geen ademhaling meer is? Meld u dan aan voor een reanimatietraining. De training wordt gegeven door Marcel Kessels uit Gulpen. Deze training is gratis voor u als u zich daarna bij het oproepsysteem HartslagNu aanmeldt, zodat u ook daadwerkelijk opgeroepen kunt worden.

Meer informatie over aanmelden en de beschikbare data vindt u op de website van het Reanimatie Oproep Netwerk. De website zal voor het najaar weer aangevuld worden met nieuwe data.

Hebt u al een reanimatiecertificaat maar bent u nog niet aangemeld bij het HartslagNu netwerk, meld u dan aan.

Samen redden wij levens!