Tijdelijk Noodfonds Energie helpt bij hoge energierekening

Vaalsenaren met een krappe beurs die de afgelopen maanden te maken kregen met hoge energierekeningen, kunnen een aanvraag indienen bij het Tijdelijke Noodfonds Energie.

Geplaatst op vrijdag 24 februari 2023

Via dat Noodfonds Energie kunnen ze een deel van de kosten terugkrijgen. Het Noodfonds is er voor huishoudens met een hoge energierekening en een laag inkomen of laag middeninkomen. Huishoudens kunnen tot 1 april de steun van het Noodfonds aanvragen.

Hoe werkt het?

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met alle inkomens in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Wie krijgt steun van het Noodfonds?

Jean-Paul Komper

Je kunt in aanmerking komen als:

  • het bruto-inkomen van het huishouden per maand lager is dan € 2.980,- als je alleenstaand bent of lager dan € 3.794,- als je samenwoont. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld;
  • je zelf een contract hebt voor gas, stroom en/of stadsverwarming bij een energieleverancier;
  • de rekening voor gas en stroom hoger is dan 10 tot 13 procent van het bruto-inkomen van het huishouden. Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

De aanvraag

Het aanvragen van het Noodfonds begint met de Noodfonds-check. De Noodfonds-check doe je via de website www.noodfondsenergie.nl. Met deze korte check kun je zien of jouw aanvraag een kans maakt.

Hulp nodig?

Vraag eens of de buren, familie of andere mensen die je vertrouwt kunnen helpen. Voor hulp bij je aanvraag kun je ook terecht in de bibliotheek in Vaals. Daar vind je vanaf 16 maart een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) waar vrijwilligers je op weg helpen.
Als je er zelf of met hulp van buren, familie, vrienden of bekenden niet uit komt, dan kun je contact opnemen met de Werkplaats Financiën van de gemeente Vaals via telefoonnummer 043-306 85 83 of stuur een e-mail naar wpfvaals@gmail.com. Daar zijn vrijwilligers die je helpen met de Noodfonds-check en de Noodfonds aanvraag.

Kijk voor meer informatie op www.noodfondsenergie.nl of doe zelf de Noodfonds-check op https://noodfondscheck.geldfit.nl