De Zonnebloem kan echt iets betekenen voor elkaar in Vaals, Lemiers en Vijlen

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Dat geldt ook voor de twee Zonnebloem afdelingen in Vaals-Lemiers en Vijlen.

Geplaatst op woensdag 21 september 2022

Vrijwilligers zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking voor wie gewone, dagelijkse dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn. Er kan altijd meer dan je denkt.

Kirsten Pakbiers-Renericken, voorzitter De Zonnebloem afdeling Vaals-Lemiers: ‘Iedereen heeft behoefte aan gezelschap. Maar als je een lichamelijke beperking hebt, ben je misschien wel vaker (alleen) thuis dan je zou willen. De negen vrijwilligers van onze afdeling brengen graag gezelligheid en organiseren voor 24 deelnemers verschillende activiteiten. Zoals een bezoek aan de dierentuin, een boottocht, een bloesemtocht met de Zonnebloem auto en binnenkort gaan we op vakantie met een groep in Egmond aan Zee.’ Antoon Hermans, bestuurslid afdeling Vaals-Lemiers: ‘Een onvergetelijke vakantie aan de kust was een grote wens van onze deelnemers. In oktober gaan we dit mogelijk maken voor mensen uit Vaals. Het is voor ons de eerste keer dat we op vakantie gaan met zeven deelnemers en drie vrijwilligers. We maken gebruik van de toegankelijke vakantievoorzieningen die door De Zonnebloem zijn geselecteerd. Een aantal dagen zorgeloos genieten van een betaalbare vakantie voor inwoners van Vaals.’

Marly Odekerken, voorzitter De Zonnebloem afdeling Vijlen: ‘In Vijlen betrekken we naast de mensen met een lichamelijke beperking, ook de eenzame ouderen bij onze activiteitenmiddag. We hebben negen vrijwilligers die voor 40 gasten regelmatig een activiteit in Vijlen organiseren. Mensen in Vijlen kennen wel iemand die een ziekte onder de leden heeft. En dan geen griepje of een vervelende verkoudheid, maar iets ernstigs, vaak chronisch. En daarom weten veel mensen ook wat voor zware impact dat heeft op het leven van diegene en zijn of haar naasten. Voor al die mensen die ziek zijn of te maken hebben met iemand met een zware ziekte, heeft De Zonnebloem de Nationale Ziekendag in het leven geroepen. Deze dag is ook bedoeld om mensen meer met die zieken in hun omgeving te laten praten. Dat is voor veel mensen die in zo’n eenzame positie zitten namelijk bijzonder fijn.’

Elk jaar is in september de landelijke Nationale Ziekendag. De afgelopen week zijn bijna 100 gasten in Vaals, Lemiers en Vijlen in het zonnebloemetje gezet door één van de vrijwilligers van De Zonnebloem. Kirsten Pakbiers-Renericken en Marly Odekerken hebben mevrouw Kohl samen verrast met een kleine attentie.

Wil je dichtbij huis in Vaals, Lemiers of Vijlen iets leuks doen? Meld je aan of zet je in als vrijwilliger. Kijk op www.zonnebloem.nl voor de mogelijkheden.

Neem contact op met:

  • De Zonnebloem Vaals-Lemiers, Kirsten Pakbiers-Renericken, 06-34 51 38 15
  • De Zonnebloem Vijlen, Marly Odekerken, 06-52 48 78 34