Zaken regelen en zorgen dat dingen voor elkaar komen

Alice Hildebrandt werkt als vrijwilliger voor Oekraïense vluchtelingen.

Geplaatst op vrijdag 2 september 2022

Ze zag de ellende van mensen in Oekraïne in de media en wilde graag iets voor hen betekenen. “Als ik zelf moest vluchten en terecht zou komen in een land waarvan ik de taal niet sprak, zou ik ook blij zijn als er mensen waren die me zouden helpen.” Aldus Alice Hildebrandt over haar motivatie om zich aan te melden als vrijwilligster. In het voorjaar meldde ze zich bij de gemeente. Sindsdien begeleidt ze, naast haar werk bij Rijkswaterstaat, Oekraïense vluchtelingen bij Cuba Libre in Vijlen en hotel Drielanden in Lemiers. Spreekt haar verhaal je aan? Meld je dan! We kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken.

“Ik ben er vooral voor praktische zaken”, vertelt Alice. “Want koken, wassen en poetsen, dat doen de mensen die hier tijdelijk wonen zelf. Zo help ik bijvoorbeeld bij de basisregistratie die nodig is om een burgerservicenummer te krijgen. Of ik probeer ik mensen aan te melden bij de IND en zoek ik uit wat er geregeld moet worden voor degenen die hier een bankrekening willen openen en aan het werk willen. Ik ben er voor alle vragen, je kunt het zo gek niet bedenken. Wat ik niet meteen weet, dat zoek ik uit met hulp van de mensen bij de gemeente en de locatiemanager. Ik vind dat heerlijk om te doen, dingen regelen en zorgen dat zaken voor elkaar komen. Natuurlijk vormt de taal een barrière, maar gelukkig is er een vertaalapp die het Cyrillische schrift van Oekraïne vertaalt in het Nederlands en andersom. Op die manier komen we samen een heel eind.”

Dankbaarheid en waardering

Alice was ook betrokken bij het inrichten van de keuken en de eetzalen van hotel Drielanden, dat sinds 1 augustus jl. vluchtelingen opvangt. Servies, glaswerk, bestek, potten en pannen, alles moest worden afgewassen en ingeruimd. De recreatiezaal is voorzien van spellen, die veelal gedoneerd zijn. Ook kwam er een winkeltje met (gekregen) babyspullen, campingbedjes, boxen, Maxi-Cosi, knuffels, kleding en schoenen. “Sommige vluchtelingen kwamen hier aan op hun badslippers en hadden verder nauwelijks kleding ”, vertelt Alice. “Die kleding was en is dus hard nodig. Ik put veel voldoening uit het werk dat ik hier doe. Voor Rijkswaterstaat ben ik sinds corona voornamelijk thuis aan het werk. Door me als vrijwilliger aan te melden, kom ik weer volop onder de mensen. Ik kan heel concreet iets voor een ander doen en ondervind dankbaarheid en waardering. En ook de bereidheid van mensen uit de omgeving om te helpen is hartverwarmend.”

Ook vrijwilliger worden? Meld je aan!

Alice neemt in hotel Drielanden vooralsnog een middagdienst in het weekend voor haar rekening en helpt haar cliënten in Vijlen zo vaak als mogelijk. Als vrijwilliger kun je zelf aangeven wanneer en hoe vaak je beschikbaar bent. Ook interesse? Hotel Drielanden en hotel De Linde kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Aanmelden kan via oekraine@vaals.nl