Op d’r Völser maat: Karin en Jeroen van Petfair

“Mensen zijn het zat om alleen thuis achter de computer te zitten! Dus kom lekker naar de markt zou ik zeggen!”

Geplaatst op dinsdag 12 juli 2022

Elke dinsdagochtend tussen 08.00 en 13.00 uur (in de zomer tot 13.30 uur) wordt het Koningin Julianaplein gevuld met vele tientallen marktkramen. Het aanbod is divers; naast een uitgebreid aanbod aan groenten, fruit, deegwaren, vlees, kip en vis is er ook een zeer gevarieerd non-food assortiment. De meeste marktkooplieden staan hier al generaties lang hun waren te verkopen aan het bonte pallet klandizie dat uit alle windstreken aanwaait.

Wat maakt de markt nou zo aantrekkelijk? We vroegen het aan marktmeester Sandra Schoonbrood:

“De markt is zien, doen, ruiken en proeven. Je hebt direct met de ondernemer te maken die vaak zijn waren nog zelf bereid en inkoopt. Marktkooplieden weten als geen ander wat ze verkopen en kunnen makkelijker inspringen op wat de klant nodig heeft. Ook is het voor de marktlui nog steeds heel belangrijk een vaste klantenkring op te bouwen, want dat is niet alleen leuk en gezellig maar ook broodnodig. Op de markt is de klant nog écht de koning. Daarnaast valt mij op dat onze marktkooplui altijd goed geluimd zijn en écht gevoel voor mensen hebben. Ze hebben het hart op de tong en dat maakt de markt in Vaals gewoon extra gezellig!”
Wat drijft deze marktkooplieden om elke week in Vaals hun marktkraam op te zetten? En waarom zouden mensen tegenwoordig nog steeds naar de markt moeten komen? Zijn enkele vragen die wij hen hebben gesteld...

Deze week zijn we in gesprek met Karin en Jeroen van Petfair, de marktkraam die gespecialiseerd is in dierbenodigdheden (voornamelijk gericht op kat en hond).

Wat trekt jullie zo aan aan de markt in Vaals?

Markt - Karin en Jeroen van PetfairMijn man en ik stonden al 25 jaar op alle markten in Zuid - Limburg voordat we nu 3 jaar geleden de markt in Vaals aandeden. We stonden ieder apart van elkaar op de markt met twee wagens en wilden eigenlijk samen in een marktkraam werken. En dat hebben we in Vaals gedaan. Dus Vaals was voor ons een oefenmarkt. Eigenlijk was het de bedoeling deze markt een half tot één jaar te doen, maar de markt in Vaals is zo leuk gebleken dat we gewoon blijven! Voorheen was de dinsdag onze vrije dag, maar we hebben in deze korte tijd hier een leuke trouwe klantenkring kunnen opbouwen dat we ons afvroegen: waarom zouden we dan weer ermee stoppen? We blijven gewoon!

Waarom zouden mensen nog naar de markt moeten blijven komen?

“Als ik specifiek naar onze soort handel kijk, dan krijgen mensen hier meteen een antwoord op hun vraag, terwijl in een winkel daar vaak helemaal geen aandacht en tijd meer voor is. Winkelpersoneel is vaak te druk met van alles om nog met een klant mee te kunnen lopen naar de schappen, dus de klant moet het zich vaak maar zelf uitzoeken. Hier op de markt is het contact veel persoonlijker.
Dat krijgen we ook echt terug van de klant! Het is zelfs zo dat mensen soms echt alleen maar door één van ons geholpen willen worden. Dus als ik er bijvoorbeeld één keer niet bij ben, dan komen ze gewoon de volgende week terug. Puur het persoonlijke contact waar ze dan meer affiniteit mee hebben.

Mensen brengen vaak hun hond mee en die leer je dan ook bij naam kennen. Ze krijgen een snoepje van ons of je vraagt hoe het met ze gaat. Deze persoonlijke benadering, vind je op internet natuurlijk niet. Ik denk tóch dat persoonlijk contact ook in deze economie heel belangrijk is. Online moet men zich alles zelf uitzoeken en met sommige producten kan dat prima maar niet met alles. Sinds de corona tijd merk je bovendien dat mensen toch wel naar contact zoeken, ze zijn het zat om alleen thuis te zitten. Dus kom lekker naar de markt zou ik zeggen!”