Samen tegen woninginbraak

Witte voetjes en wijkbus politie in Vaals.

Geplaatst op vrijdag 10 juni 2022

Op 15 juni is de Europese dag tegen woninginbraken, ofwel European Focus Day.

In Vaals worden in het kader hiervan zichtbaarheidsacties zoals witte voetjesacties en voorlichting in de wijkbus van de politie georganiseerd.

Voet tussen de deur

Samen met toezichthouders van de gemeente, politieagenten, BOA’s en vrijwilligers van buurtpreventie wordt op woensdag 15 juni aandacht besteed aan het voorkomen van woninginbraken. Van 19.00 uur tot 21.00 uur houden ze een preventieve surveillance. Overal waar ze inbraakgevoelige plekken zien, bijvoorbeeld een raam dat open staat of een garage die niet afgesloten is, laten ze een ‘wit voetje’ achter, dit is een papieren flyer in de vorm van een voetafdruk. Het voetje had ook een schoenafdruk van een insluiper kunnen zijn. Het doel is om bewoners bewust te maken van hetgeen ze zelf kunnen doen om het inbrekers lastig te maken.

Wijkbus politie bij weekmarkt

De wijkbus van de politie staat op dinsdag 21 juni van 10.00 uur tot 13.00 uur bij de weekmarkt in Vaals. Inwoners kunnen bij dit mobiele kantoor terecht met vragen of zorgen over zaken als veiligheid, buurtcontroles, preventie en overlast. De politieagenten geven voorlichting en verstrekken tevens voorlichtingsmaterialen.

Woninginbraken in Vaals

In de periode van juni 2021 tot en met juni 2022 werd in Vaals 15 keer ingebroken in een woning en 4 keer een poging tot inbraak.
De politie waarschuwt voor een toename van inbraken nu de vakantiedagen weer voor de deur staan. De zomerperiode is een tijd waarin veel mensen op vakantie zijn, of een dagje erop uit gaan. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Het zijn duidelijke signalen dat bewoners langere tijd afwezig zijn. Waakzaamheid en goede preventiemaatregelen blijven noodzakelijk. Doe bijvoorbeeld eens de Veilig Wonen Scan om te weten of uw huis goed is beveiligd tegen inbraak.

Controle vakantieadressen

Samen met de politie en met onze inwoners doen wij er alles aan om die veiligheid in stand te houden of nog verder te verbeteren. Momenteel staan de vakanties weer voor de deur. Traditioneel wordt in deze periode meer ingebroken. Thuiskomen na de vakantie en dan een grote ravage thuis aantreffen is heel vervelend. U kunt zelf al een aantal maatregelen nemen om inbraak te voorkomen.

Daarnaast biedt de gemeente de service Controle vakantieadressen aan. Zo kunt u met een nog geruster gevoel op vakantie gaan.

Meer informatie over de service Controle vakantieadressen