Op d’r Völser maat: Saskia Vranken - De Vries van de groente- en fruitkraam

Elke dinsdagochtend tussen 08.00 en 13.00 uur (in de zomer tot 13.30 uur) wordt het Koningin Julianaplein gevuld met vele tientallen marktkramen.

Geplaatst op maandag 6 juni 2022

Het aanbod is divers; naast een uitgebreid aanbod aan groenten, fruit, deegwaren, vlees, kip en vis is er ook een zeer gevarieerd non-food assortiment. De meeste marktkooplieden staan hier al generaties lang hun waren te verkopen aan het bonte pallet klandizie dat uit alle windstreken aanwaait.

Wat maakt de markt nou zo aantrekkelijk? We vroegen het aan marktmeester Sandra Schoonbrood:

“De markt is zien, doen, ruiken en proeven. Je hebt direct met de ondernemer te maken die vaak zijn waren nog zelf bereid en inkoopt. Marktkooplieden weten als geen ander wat ze verkopen en kunnen makkelijker inspringen op wat de klant nodig heeft. Ook is het voor de marktlui nog steeds heel belangrijk een vaste klantenkring op te bouwen, want dat is niet alleen leuk en gezellig maar ook broodnodig. Op de markt is de klant nog écht de koning. Daarnaast valt mij op dat onze marktkooplui altijd goed geluimd zijn en écht gevoel voor mensen hebben. Ze hebben het hart op de tong en dat maakt de markt in Vaals gewoon extra gezellig!”

Wat drijft deze marktkooplieden om elke week in Vaals hun marktkraam op te zetten? En waarom zouden mensen tegenwoordig nog steeds naar de markt moeten komen? Zijn enkele vragen die wij hen hebben gesteld...

Volser MaatDeze week zijn wij in gesprek met Saskia Vranken-De Vries van de groente- en fruitkraam. Saskia zit sinds kort in de marktadviescommissie, daarin zitten marktkooplui die de markt vertegenwoordigen. Zelf zegt ze daarover: “Ik vind het leuk dat wij ons hierin samen kunnen pakken, om de belangen van de markt in Vaals te waarborgen.”

Waarom kiezen jullie voor de markt in Vaals?

“We staan al jarenlang in Vaals. Ik ben zelf begonnen op de markt toen ik 19 jaar oud was. Dus je kunt wel zeggen dat ik een echt ‘mertwief’ ben! Ik vind het leuk om mensen te entertainen en op de markt in Vaals lukt dat goed! Het is gewoon een leuke markt, een echte seizoenmarkt. In de winter is het echt rustig en in de zomer bruist het, de mensen komen uit België en Duitsland. Daarnaast zijn er uiteraard nog toeristen en inwoners. De mensen komen van alle kanten!”

Waarom zouden mensen vandaag de dag eigenlijk nog naar de markt moeten komen?

“Voor de kwaliteit en de versheid van de producten, dat vind ik heel belangrijk! De supermarkten zijn hartstikke duur en op de markt is de prijs - kwaliteit verhouding veel gunstiger. Net als de kwaliteit - vriendelijkheidsverhouding;  op de markt worden mensen nog persoonlijk bediend, in tegenstelling tot de supermarkt, waar ze alles zelf moeten pakken. Dat is een groot voordeel van de markt.”