Halve finale van de Sterkste man van Nederland op 14 mei in Vaals!

Spierballen rollen in Vaals.

Geplaatst op maandag 9 mei 2022

Organisator organisator Alex Moonen - Sterkste man van NederlandHet Prins Willem-Alexanderplein in Vaals is op zaterdag 14 Mei 2022 vanaf 13.00 uur voor de tweede keer het decor van een grote krachtsportwedstrijd in Nederland. De vorige editie stamt alweer uit 2019. Toen wist, Limburgs trots en viervoudig Sterkste man van Nederland, Alex Moonen, de Nederlandse teamtitel samen met George Sulaiman voor het uitzinnige publiek naar zich toe te trekken.

Nu staat de halve finale van de Sterkste man van Nederland op het programma. Op het menu staan: auto tillen, steen heffen, pickuptruck trekken, zandzak laden en gewichtheffen.

Een spektakel voor jong en oud en bovendien is de toegang gratis. Zeker de moeite waard om te komen kijken! Zien we je daar om 13.00 uur?

De organisatie van de halve finale in Vaals is in handen van ‘De kracht van het Zuiden’ van Alex Moonen. En wij hadden hem op bezoek bij ons in het gemeentehuis...

Wij stelden 5 vragen aan organisator Alex Moonen

Wat gaat er precies gebeuren op 14 mei in Vaals?

“Vijfentwintig atleten strijden dan voor de laatste drie te behalen finaleplaatsen voor de titel van Sterkste man van Nederland 2022. Limburg heeft ook een aantal atleten in de strijd. Deze keer doen niet de gevestigde namen mee, zoals: Enzo Tauro, Teun Moors en mijzelf. Maar nieuwe talenten zoals Xian Handels, Stef Huisman, Tom Maessen, Bart Marcelissen en Jeffrey Meex gaan de Limburgs eer verdedigen. Tijd voor de nieuwe generatie dus!”

Waarom doe jezelf niet mee?

“Topsport verwacht heel veel van je. Naast het volgen van een uitgebalanceerd dieet, train je zeker wel 2x per dag.  Ook blessures liggen op de loer en daarom  kies ik er nu voor om me, naast mijn baan als aardrijkskundeleraar, meer te richten op mijn bedrijf als personal coach/trainer. Ik haal veel voldoening eruit om echt iets voor iemand te kunnen betekenen gedurende een personal training traject. Dan komt bij mij de leraar én de sportman én de levenservaring bij elkaar. Ik denk dat dat wel een stuk is dat mij uniek maakt als trainer.”

Wat was jouw persoonlijk record?

“187,5 kg boomstam tillen is mijn persoonlijk record geweest en dat is een hele tijd ook het Nederlandse record geweest.”

Waarom heb je voor onze gemeente Vaals gekozen als plek om de halve finale te houden?

“Hoofdreden dat ik mijn event in Vaals houd is dat ik het een heel mooi stukje bijzonder Nederland vind waar wij als Limburg trots op mogen zijn! Strongman is ook een stukje show, ik vind het gewoon mooi dat we hier straks op het Prins Willem Alexanderplein onze sport uitoefenen terwijl we een mooi dal inkijken. Dat is een stukje beleving dat erbij hoort. Daarbij is Vaals ook nog toeristisch en internationaal, dus ja dat is ook zeker een reden waarom ik voor Vaals kies. Het leukste zou zijn als dit een jaarlijks terugkerend event zou worden in Vaals.”

Wat is jouw favoriete onderdeel van deze halve finale?

“Dat is het boomstam tillen, het zogenaamde logliften. Dat gebeurt met een cilinder van 110 kg en die moeten de atleten dan binnen 1 minuut zo vaak als mogelijk over het hoofd tillen. Ik vind het mooi omdat dit onderdeel draait om snelheid, conditie, kracht én techniek.
Maar ook het koningsonderdeel en meteen de afsluiter van de wedstrijd; de zogenaamde Stones of Strengths. Dit onderdeel vind ik prachtig, omdat dit wel echt een strijd laat zien. Dit onderdeel draait om 5 betonnen ballen, die variëren van 100 tot 170 kg,  die moeten de atleten zo snel als mogelijk op een verhoging leggen. Doorgaans worden ze er niet allemaal opgelegd. Hierbij zie je écht wie de juiste mindset heeft om alles uit zijn kracht te halen.”