Altijd een gezond ontbijt

Geduldig maar wel met knorrende magen wachten de leerlingen van groep 5 van basisschool de Robbedoes tot wethouder Paul de Graauw is uitgepraat over hoe belangrijk een gezond ontbijt is.

Geplaatst op donderdag 4 november 2021

Schoolontbijt 2021Zodra de juf de tafel klaar gemaakt heeft met een gezond ontbijt, vullen de kinderen één voor één hun bordjes. Er wordt volop gegeten en gedronken terwijl iedereen gezellig met elkaar kletst. Zo leren de kinderen vanochtend op een feestelijke manier hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Want deze week is de 19e editie van het Nationaal Schoolontbijt.

Daarom ontbijten basisschoolleerlingen in het Heuvelland en Maastricht samen met hun meesters en juffen gezond en gezellig in de klas. Het Nationaal Schoolontbijt brengt gezond ontbijten onder de aandacht. De missie is: een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. Het thema van dit jaar is dan ook: ‘Altijd een gezond ontbijt’.

Voor het ontbijt kregen de leerlingen een kleurrijke placemat overhandigd door wethouder Paul de Graauw. Deze placemat is ontwikkeld door JOGG Heuvelland en Maastricht in samenwerking met Jeugdgezondheidszorg. Op de placemat staan leuke spelletjes en opdrachtjes die de kinderen en ouder(s) samen kunnen doen en allerlei leuke weetjes over een gezonde leefstijl. Vanaf 2022 ontvangt iedere 5-jarige in de Heuvelland-gemeenten en Maastricht tijdens het bezoek aan Jeugdgezondheidzorg de placemat.

Om naast een gezond ontbijt ook een gezonde lunch te bevorderen gaat JOGG Heuvelland en Maastricht broodtrommelboekjes uitdelen aan de basisschoolleerlingen. In dit kleine boekje staan allerlei leuke ideeën en tips over hoe de broodtrommel van het kind lekker en gezond gevuld kan worden. De komende jaren ontvangen alle kleuters dit bij de start van hun schoolcarrière.

Wethouder Paul de Graauw over het belang van een gezond ontbijt: “Veel kinderen gaan helaas zonder ontbijt of met een ongezond ontbijt naar school, terwijl de eerste maaltijd van de dag juist zo belangrijk is. Niet alleen voor de ontwikkeling van een kind, maar ook om zich te kunnen concentreren. Daarbij geldt hier ook ‘jong geleerd is oud gedaan’!”