World Restart a Heart Day op 16 oktober

Op 16 oktober is het wereldwijd World Restart a Heart Day.

Geplaatst op donderdag 14 oktober 2021

Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan reanimatie. Dit jaar is het thema overlevers, mensen die er dankzij de inzet van burgerhulpverleners en een AED nog zijn. Wilt u een verhaal van een overlever zien? Kijk dan op het Youtube kanaal van Hartslag.Nu.

Wist u dat wij in Vaals ook een reanimatie- en AED-netwerk hebben?

Verdeeld over de gemeente zijn er 20 AED’s en wij tellen momenteel rond 128 vrijwilligers die bij het oproepnetwerk Hartslag.Nu zijn aangemeld.

Vrijwilligers worden via een SMS of de app door Hartslag.Nu opgeroepen om hulp te verlenen aan iemand die een hartstilstand heeft. Soms moeten zij direct naar de persoon toe en soms moeten zij een AED, een Automatische Externe Defibrillator, ophalen en meenemen. Dit apparaat scant het lichaam en geeft een stoot af als het hart aan het fibrilleren is. Dat betekent dat het hart nog niet helemaal stil staat, maar dat er een slechte doorbloeding is, waardoor de hartkamers heel snel en chaotisch geprikkeld worden en ze niet meer samentrekken. Een stoot door de AED kan ervoor zorgen dat het hart dan weer normaal gaat kloppen.

Bent u nieuwsgierig naar hoe u ook iets voor uw medemens kunt betekenen?

Heeft  u vragen over hoe de training uit ziet of hoe een reanimatie werkt? Of weet u al zeker dat u deel wilt gaan uitmaken van het AED-netwerk en wilt u een reanimatietraining gaan volgen? Neem dan contact op met onze AED-coördinator Carsta de Dreu-Ruijsestein via c.dedreu@vaals.nl. Zij kan u dan e.e.a. uitleggen.

Trainingen

Er worden weer AED- en reanimatietrainingen gegeven. De trainingen zijn gratis voor u mits u zich aansluitend bij het oproepnetwerk Hartslag.Nu aanmeld. Wilt u zich direct aanmelden, dan kunt u dit doen via het aanmeldformulier. Hier vindt u de actuele trainingsmogelijkheden.

Samen redden wij levens!