Cittaslow, wist u dat… op zaterdag 18 september World Cleanup Day is?

Op 18 september gaan 20 miljoen mensen wereldwijd in 180 landen aan de slag om onze planeet op te ruimen.

Geplaatst op woensdag 8 september 2021

Termen als ‘plastic soep’ en ‘zwerfafval’ komen we helaas bijna dagelijks in het nieuws tegen. Die plastic soep en het zwerfafval komen we ook in het echt bijna elke dag tegen: thuis in onze wijk, onderweg naar school of werk en op vakantie aan het strand, in de zee of in rivieren.

Zwerfafval zorgt ervoor dat de planten, bloemen en dieren op onze aarde onnodig lijden. Afgelopen week moesten hulpdiensten nog een achtergelaten vishaak uit de bek van een zwaan bij Kasteel Erenstein in Kerkrade verwijderen. Als een toevallige passant het vreemde gedrag niet had opgemerkt, was de zwaan uiteindelijk door honger overleden. Ballonnen en andere plastic voorwerpen worden door dieren regelmatig voor eten aangezien. Doordat het plastic in de maag blijft zitten heeft het dier geen honger meer, eet het niet meer en overlijdt het uiteindelijk. 

Het liefste willen we natuurlijk toe naar een wereld waar een Cleanup Day niet eens nodig is! Gebruik de afvalbakken, neem tijdens uw wandeling een zakje voor uw eigen afval mee en gebruik geen wegwerpbestek of wegwerpbekers maar neem uw eigen lievelingsbeker mee.

Wilt u een steentje bijdragen aan een schonere omgeving? Meld u dan vóór 10 september aan bij Astrid Kirpenstein van de gemeente Vaals via 043-306 8568 of a.kirpenstein@vaals.nl en doe mee aan World Cleanup Day!