Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) vanaf 1 juli in werking getreden

Sinds 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR).

Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021

De wet geldt voor alle besturen en is bedoeld om het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal zaken goed regelt. Een van die zaken is de besluitvorming binnen de vereniging of stichting. Want gaat er iets mis, dan kunt u als bestuurslid of toezichthouder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Wat houdt de WBTR eigenlijk in?

De wet WBTR gaat over:

  • Positie en plichten bestuursleden en toezichthouders
  • De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders
  • Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven
  • Regels omtrent belangenverstrengeling
  • Procedures bij grote uitgaven of investeringen

Het is belangrijk dat uw vereniging of stichting voldoet aan de WBTR. Zeker omdat vanaf 1 juli sprake is van hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid als er wat misgaat. Zorg daarom dat bestuur en toezicht op orde zijn. Dat geeft huidige en toekomstige bestuursleden een gerust gevoel. Ook voor hele kleine verenigingen en stichtingen geldt deze wet. U voorkomt hiermee gedoe binnen de stichting, zoals financiƫle problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal.

Meer informatie?

Kijk voor informatie over de WBTR op de website WBTR.nl. Dit is een online platform door en voor alle verenigingen en stichtingen in Nederland. Zij bieden ook een stappenplan aan om met de wet aan de slag te gaan.

Terugkijken: Webinars De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging

Huis voor de Sport Limburg organiseerde samen met Burgerkracht, Huis voor de Kunsten Limburg en Verenigingen Kleine Kernen Limburg drie webinars waarin de verschillende onderdelen van de WBTR werden behandeld. U kunt de opnames en de meest gestelde vragen bekijken op de website van Huis voor de Sport Limburg.