Gemeente start project op basisscholen over afval scheiden

De gemeente Vaals werkt hard aan een duurzame toekomst zonder (zwerf)afval.

Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021

Thuis wordt afval al gescheiden in verschillende stromen en steeds meer inwoners dragen hun steentje bij aan het schoonhouden van hun eigen buurt. Om hier ook op school het goede voorbeeld van te kunnen geven, ondersteunt de gemeente de basisscholen met het gratis project Afval Scheiden op Scholen (ASOS).

Het doel van het ASOS-project is om afval scheiden op een laagdrempelige manier mogelijk te maken. Op deze manier proberen we de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk te beperken en kinderen bewust te maken van het belang van afval scheiden.

Kick-off en afvalbakken

Om het thema (zwerf)afval bij alle leerlingen van de school onder de aandacht te brengen wordt een centrale kick-off gehouden op het schoolplein. Daarnaast worden er nieuwe afvalbakken verspreid in iedere klas, aangevuld met een korte uitleg.

Gastlessen

Vervolgens leren de kinderen met interactieve gastlessen uit het educatiepakket ‘Afval & je Omgeving’ wat (zwerf)afval is. Ervaren en enthousiaste gastdocenten bespreken met de kinderen onderwerpen zoals zwerfafval, afval scheiden, grondstoffen en duurzaamheid. De lessen zijn gericht op bewustwording en gedragsverandering rondom het thema (zwerf-)afval en zijn geschikt van groep 1 t/m groep 8.

Het educatiepakket is een initiatief van de gemeente en wordt in samenwerking met adviesbureau De Bries uitgevoerd.