Cittaslow, wist u dat… er momenteel meer dan 150 miljoen ton plastic in de zee drijft?

Om de wereldwijde plasticsoep tegen te gaan, hebben vertegenwoordigers van de Europese Commissie in december 2018 een akkoord gesloten.

Geplaatst op vrijdag 25 juni 2021

Er komt een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden wattenstaafjes en ballonstokjes. Deze maatregelen gaan vanaf 3 juli 2021 gefaseerd in. Sommige plastic wegwerpproducten zijn vanaf dan verboden, een aantal producten krijgt een verplichte markering en producenten van wegwerpplastic moeten gaan meebetalen aan afvalverwerking.

Waarom juist op 3 juli? Dit is de Internationale Plastic Tas Vrije Dag. Deze campagne wordt georganiseerd door Zero Waste Europe en GAIA naar een idee van Fundació Prevenció de Residus i Consum.

Plastic tasjes worden vaak maar één keer gebruikt en dat maar 20 minuten lang. Daarna verdwijnen de tasjes in het restafval, in de PMD-zak of in het milieu als zwerfafval, dus ook vaak in de zeeën. Het probleem daarvan is dat dieren plastic aanzien voor voedsel. Zij kunnen plastic natuurlijk niet verteren, en door de vulling in hun buik hebben ze geen honger en eten ze niet meer waardoor ze overlijden.

Neemt u zelf ook uw eigen tasjes mee als u boodschappen doet? Dan bent u al Cittaslow bezig!

Meer informatie over het verbod op wegwerpplastic.