Lijn-50 gemeenten gaan Verantwoord op weg!

Volgens de deelnemers aan het participatietraject van ‘Verantwoord op Weg!’ staat de verkeersleefbaarheid in het Heuvelland onder druk.

Geplaatst op dinsdag 15 juni 2021

Deelnemers vragen om op de rem te trappen en nog eens goed te kijken naar het belang van landschap, natuur, cultuur, rust en stilte. Op deze kurk drijven namelijk onze leefbaarheid, economie en de aantrekkelijkheid voor inwoners en gasten. Op basis van onderzoek en het participatietraject is advies uitgebracht aan de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals voor een te bepalen koers en te nemen maatregelen. Nu zijn de gemeenteraden aan zet. In juni vindt er een gezamenlijke beeldvormende vergadering plaats. In juli nemen de drie gemeenteraden in aparte raadsvergaderingen besluiten.

Het Heuvelland nodigt ons uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren.

De roep voor een totaalaanpak van leefbaarheid, natuur en economische vitaliteit wordt luider. Hoe zorgen we ervoor dat het bonte pallet van gebruikers, zoals fietsers, motorrijders, automobilisten en bestuurders van landbouwvoertuigen, maar ook bijvoorbeeld wandelaars, mountainbikers en ruiters, rekening houdt met elkaar en verantwoord op weg gaat?

Het participatietraject bestond o.a. uit een enquête (570 respondenten), digitale werkgroepen (ongeveer 75 deelnemers) en een projectwebsite. U kunt zich op die website ook abonneren op de nieuwsbrief.
Deelnemers van het participatietraject en het projectteam hebben samen geconstateerd dat het duurzaam aanpakken van ervaren verkeersoverlast een traject van lange adem is.Verkeersoverlast is niet morgen opgelost. De oorzaak van de ervaren overlast is veelal te herleiden naar nog niet optimale infrastructurele voorzieningen én ongewenst, soms zelfs onveilig en wettelijk niet toegestaan (verkeers)gedrag. Op basis van onderzoek en het participatietraject is advies uitgebracht aan de gemeenteraden voor een te bepalen koers en te nemen maatregelen op korte en lange termijn. Meer informatie over de voorstellen.

Op 23 juni vindt een gezamenlijke digitale raadsvergadering plaats. De vergadering is live te volgen. Insprekers kunnen zich uiterlijk dinsdag 22 juni, 12:00 uur aanmelden door te mailen naar griffie@gulpen-wittem.nl. In juli nemen de drie gemeenteraden in een eigen raadsbijeenkomst besluiten voor ‘Verantwoord op weg’.