Cittaslow, wist u dat… in het laatste weekend van januari de Nationale Tuinvogeltelling plaatsvindt?

Behoud en aandacht voor natuur in al zijn facetten valt ook onder de Cittaslow-gedachte.

Geplaatst op donderdag 28 januari 2021

We zijn ons er niet altijd van bewust, maar (tuin)vogels horen ook bij onze lokale fauna. Ze zijn altijd om ons heen en we horen ze kwetteren, maar we denken er misschien niet altijd over na welke soorten er eigenlijk in onze omgeving leven.

Om de aanwezigheid en ontwikkeling van tuinvogels te onderzoeken, organiseert de Vogelbescherming elk jaar samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland in het laatste weekend van januari de Nationale Tuinvogeltelling.

Vorig jaar telden in Vaals 30 deelnemers samen 484 vogels. De top tien meest gespotte vogels waren de koolmees, huismus, kauw, merel, pimpelmees, vink, houtduif, de zwarte kraai, ekster en de spreeuw. In heel Nederland werden er bijna 1,6 miljoen tuinvogels geteld. De huismus stond hier bovenaan met 290.044 exemplaren.

Telt u dit jaar ook mee? Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.

Op de website van de Vogelbescherming kunt u zich aanmelden en ook het aantal vogels dat u hebt gezien, doorgeven.