Informatie over zware regenval en wateroverlast >

Vaals in de hoofdrol van nieuwe L1 tv-serie ‘Hier is mijn vaderland’

De gemeente Vaals staat centraal in de tweede aflevering van de zesdelige tv-serie ‘Hier is mijn vaderland’.

Geplaatst op maandag 5 oktober 2020

De 25 minuten durende uitzending – gemaakt door de bekende Limburgse programmamakers Maurice en Dénise Nijsten – wordt voor het eerst op L1 TV uitgezonden op zondag 11 oktober om 14.00 uur. Vervolgens wordt de uitzending op dezelfde dag en op 13 en 16 oktober een aantal keer herhaald.

In ‘Hier is mijn vaderland’ speelt iedere aflevering een andere Limburgse gemeente de hoofdrol. Er is gekozen voor kleinere gemeenten, waar dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen. Daarbij was het uitgangspunt vooral dat in die gemeenten veel afwisseling is te vinden op het gebied van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items en het ‘eigene’. Ook de dialecten spelen een belangrijke rol.

Karakteristieke plekken

Op diverse locaties in de gemeente heeft presentatrice Fabienne Nijsten ontmoetingen met mensen die het gevoel van Hier is mijn vaderland illustreren of versterken. Deze culturele speurtocht biedt de kijker een beeld van karakteristieke plekken in Limburg, zowel van dorpsgezichten en mooie landschappen als een samenleving waarin cultuur en een hechte gemeenschap een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven zijn.

Verspreid over een jaar zijn er opnamen in Vaals, Vijlen, Lemiers en Holset gemaakt. Zo werd gefilmd bij Kasteel Bloemendal, in De Kopermolen, op het Drielandenpunt, in Museum Vaals, in de Sint-Catharinakapel in Lemiers en tijdens evenementen als de viering van 75 jaar bevrijding.

Interviews

Fabienne Nijsten praat in de uitzending onder andere met Monique Junggeburt, oud-leerling van de scholengemeenschap in Kasteel Bloemendal. Rond haar twintigste vertrok ze naar Amsterdam om er te studeren. Nu woont ze met haar man weer in Vaals. Zij moest eerst jaren in de randstad wonen om haar roots opnieuw te ontdekken en te waarderen.

In Vijlen ontmoet Nijsten Jos Delamboy van schutterij St. Joseph Vijlen. Jos vertelt met veel enthousiasme over ‘zijn’ schutterij en we volgen de schutterij bij een bondsschuttersfeest. Vaalsenaar Jo Kern vertelt over een emotionele concertreis die Koninklijke Harmonie St. Caecilia Vaals naar Polen maakte, met daarbij een indrukwekkend en uniek muzikaal bezoek aan het concentratiekampcomplex Auschwitz. Zover bekend het enige Nederlands muziekgezelschap dat in vol ornaat mocht musiceren ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de afschuwelijke holocaust uit de Tweede Wereldoorlog. 

Verder praat Nijsten met de in Vaals geboren en getogen wereldberoemde operazanger John Bröcheler over zijn carrière en zijn revalidatie na het herseninfarct dat hem in 2018 trof. Ook oud-burgemeester Reg van Loo en huidige burgemeester Harry Leunessen komen in de uitzending aan het woord. Kortom, voor iedereen die geïnteresseerd is in het culturele leven van de gemeente Vaals een fraai document!

Uitzendtijden op L1 TV

  • Zondag 11 oktober: 14:00 – 15:30 – 18:00 – 21:00 uur
  • Dinsdag 13 oktober: 13:25 – 14:05 – 16:00 – 21:00 uur
  • Vrijdag 16 oktober: 13:25 – 21:00 uur