Informatie over het coronavirus (Covid-19)  >

Home Start: "Iets betekenen voor de medemens geeft mij een ontzettend goed gevoel!"

Claire van den Bosch 
vrijwilliger bij opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma Home-Start
.

Geplaatst op donderdag 6 augustus 2020

Claire van den Bosch - Vrijwilliger Home StartNa een opleiding Facility Management was Claire van den Bosch uit Eijsden (35 jaar, getrouwd, drie kinderen) tien jaar lang werkzaam als projectmanager. Totdat zij in 2019 een andere weg insloeg, met een opleiding tot kindercoach, een eigen business in essentiële oliën en een baan als vrijwilliger bij Home-Start Heuvelland: “Graag wilde ik meer voldoening halen uit mijn werk en meer betekenen voor de medemens.”
“Via een advertentie van de Gemeente Eijsden-Margraten ben ik bij Home-Start Heuvelland terecht gekomen. Als vrijwilliger bij Home-Start bied ik opvoedondersteuning aan gezinnen die tijdelijk vastlopen en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit kan op allerlei gebieden, zoals het bieden van een luisterend oor, helpen bij administratieve zaken of ondersteunen bij het uitbreiden van sociale contacten. Ik zag er een mooie kans in om ervaring op te doen op het gebied van opvoedondersteuning, waarbij mijn opleiding van pas kwam en waardoor ik ook iets kon betekenen voor de medemens. Dat laatste geeft mij een ontzettend goed gevoel!”

Warme band


“Sinds eind februari ben ik gekoppeld aan een gezin Vanaf het eerste moment had ik een enorme klik met het hele gezin, en ondanks de weinige contactmomenten voelt het al als een hele warme band die we hebben opgebouwd.
Helaas ben ik door corona pas twee keer bij het gezin thuis geweest, een keer voor de kennismaking en een keer voor het eerste bezoek. Daarna heb ik via videobellen contact gehouden en ondertussen zijn we ook al twee keer samen gaan wandelen.”

Professionele training

“Home-Start Heuvelland wordt gecoördineerd door Trajekt. Wij als vrijwilligers hebben een training gevolgd die werd gegeven door twee lieftallige dames van deze organisatie. Een zeer waardevolle, interessante en professionele training waarbij we ook binnen de groep van vrijwilligers en coördinatoren een hechte club hebben gecreëerd. De bijenkomsten werden ontzettend goed begeleid en verzorgd en het is fijn om vanaf het begin waardering te krijgen voor hetgeen je doet/gaat doen.
Gemiddeld spendeer ik drie uur per week aan Home-Start als het gaat om de bijeenkomsten van Trajekt en de huisbezoeken. In de beginfase van corona was dit ongeveer een half uur per week (telefonisch contact).”

Wat is Home-Start?


Home-Start is een opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma voor ouders van (jonge) kinderen van 0 tot 17 jaar met lichte, alledaagse opvoedvragen. Getrainde Home-Start vrijwilligers komen een dagdeel per week op huisbezoek. (Rekening houdend met de corona-maatregelen en in overleg ondersteunen ze tijdelijk ook op afstand). Ze bieden een luisterend oor, emotionele steun en praktische hulp en geven advies over opvoedingszaken. Het kan goed helpen bij gezinnen die zelf weinig contacten hebben. Professionele medewerkers van Trajekt zorgen voor de coördinatie en begeleiding van de vrijwilligers.

Behoefte aan meer informatie?

Neem contact op met Tamara Luiken (tamara.luiken@trajekt.nl) of Heleen Langeveld (heleen.langeveld@trajekt.nl).
Of kijk op de website van Trajekt.