Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Vaals  >

Home Start: "Gewapend met je eigen opvoedervaring een gezin ondersteunen"

Daniëlle Keerssemeeckers (vrijwilliger bij Home-Start in het Heuvelland).

Geplaatst op donderdag 9 juli 2020

Danielle - Home StartDanielle Keerssemeeckers is sinds eind 2019 als vrijwilliger actief bij het opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma Home-Start in het Heuvelland. Met de ervaring die ze opdeed bij de MIK Kinderopvang én bij haar eigen gezin (ze heeft vier kinderen) was dit vrijwilligerswerk een kolfje naar haar hand. “Ik wilde graag mijn tijd zinvol besteden en mijn ervaring met het verzorgen en opvoeden van kinderen op een leuke manier in de praktijk brengen.”

Daniëlle Keerssemeeckers (45) woont met man en kinderen in Maastricht. Wegens ziekte was ze in 2017 gedwongen te stoppen met werken. Eind vorig jaar besloot Daniëlle dat ze haar tijd graag wilde invullen met leuk en nuttig vrijwilligerswerk, liefst met kinderen. “Tijdens mijn zoektocht zag ik bij de vrijwilligersbank een advertentie van Home-Start die mij meteen aansprak. Ik heb vier kinderen plus een kleinzoon, en weet daardoor wel het een en ander over opvoeden; kennis die ik als vrijwilliger bij een gezin van Home-Start in de praktijk kan brengen. Na een oriënterend gesprek stond mijn besluit vast: dit was echt de ideale vrijwilligersbaan voor mij.”

Training

Voordat de vrijwilligers van Home-Start in de gezinnen aan de slag gaan, krijgen ze ter voorbereiding een gezamenlijke training. Daniëlle was in november en december één van de deelnemers. “De training werd gegeven door de beroepskrachten van Trajekt, Tamara Luiken en Heleen Langeveld. Doel was om ons voor te bereiden op de verschillende situaties waar je mee te maken kunt krijgen in een gezin. Het was heel leerzaam en vooral ook heel leuk. Ik leerde de andere vrijwilligers kennen en we wisselden samen ervaringen uit. We hebben veel gelachen tijdens deze cursusmomenten.”

Kennismaking met gezin

Vanwege de beperkingen van corona heeft Daniëlle pas kortgeleden haar eerste kennismakingsgesprek gehad met het gezin dat ze gaat begeleiden. “In principe een dagdeel per week. Het is nu allemaal wat lastiger vanwege corona. Wellicht dat we twee kortere contactmomenten per week kiezen, maar dat moeten we nog een beetje gaan uitvinden.”

Wat is Home-Start?


Home-Start is een opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma voor ouders van (jonge) kinderen van 0 tot 17 jaar met lichte, alledaagse opvoedvragen. En voor zwangeren vanaf 28 weken zwangerschap. Getrainde Home-Start vrijwilligers komen een dagdeel per week op huisbezoek. (Rekening houdend met de corona-maatregelen en in overleg ondersteunen ze tijdelijk ook op afstand). Ze bieden een luisterend oor, emotionele steun en praktische hulp en geven advies over opvoedingszaken. Het kan goed helpen bij gezinnen die zelf weinig contacten hebben. Professionele medewerkers van Trajekt zorgen voor de coördinatie en begeleiding van de vrijwilligers.

Binnenkort start Trajekt weer met een training voor nieuwe vrijwilligers. Lijkt het je fijn om een Gezinsmaatje te kunnen zijn bij Home-Start? Trajekt hoort graag van je!

Behoefte aan meer informatie?

Neem contact op met Tamara Luiken (tamara.luiken@trajekt.nl) of Heleen Langeveld (heleen.langeveld@trajekt.nl). Of kijk op de website van Trajekt.