Burgemeester over coronavirus: 'We zijn allemaal aan zet'

Een persoonlijk bericht van burgemeester Harry Leunessen.

Geplaatst op vrijdag 13 maart 2020

Donderdag 12 maart heeft het kabinet in een persconferentie een aantal aanvullende maatregelen afgekondigd rondom corona. De belangrijkste doelstelling van deze aanvullende maatregelen is om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en op die manier onze zorg en hulpverlening in stand te kunnen houden. Daarvoor zijn wij allemaal aan zet. 17 miljoen Nederlanders zoals de premier zei, dus ook u! Het algemene advies is: zoek elkaar niet op als het niet nodig is.

Door bij ziekteverschijnselen thuis te blijven of van huis uit te werken voorkom je verdere verspreiding. Door voorzichtig en terughoudend met kwetsbare groepen zoals ouderen om te gaan voorkom je dat zij in aanraking komen met het virus en ziek worden. Als er minder mensen ziek worden kunnen we langer de noodzakelijke zorg blijven leveren aan mensen die dat nodig hebben. Die zorg is overigens breed en beperkt zich niet tot alleen de zorgsector. Het gaat ook om zorg door de politie, door de brandweer en door andere sectoren.

Vanzelfsprekend heeft dit grote gevolgen voor de wijze waarop wij met elkaar gewend zijn om te leven, te werken en te recreëren. Hoewel iedereen zal begrijpen dat veiligheid en gezondheid boven alles gaan, zijn de consequenties voor velen van ons ingrijpend.

Een van de consequenties betreft die ten aanzien van het bijeenkomen van mensen. Het idee is om elkaar niet op te zoeken als het niet nodig is, en heeft ook geleid tot een landelijke opdracht van de minister om bijeenkomsten met meer dan 100 personen af te gelasten. Daarbij is niet dat specifieke aantal van 100 personen leidend maar het bereiken van het doel: namelijk het afremmen van de verdere verspreiding van het virus en het beschermen van kwetsbare groepen in de samenleving. We zullen hier enkel in slagen wanneer we er met z’n allen gehoor aan geven! Overigens valt niet alles precies in richtlijnen te vatten. Bij veel deelnemers uit een kwetsbare groep kan het ook verstandig zijn om in het geval van bijeenkomsten vanaf 20 personen al iets af te gelasten. Ik wil organisatoren van bijeenkomsten graag oproepen om met deze kaders in gedachten naar een bijeenkomst te beoordelen en te bepalen of het verstandig is om iets door te laten gaan of niet. ‘Bij twijfel niet inhalen’ is daarbij een goede houvast.

Ik realiseer mij als burgemeester dat dit voor veel mensen een enorme impact kan hebben. Ik voel mee met alle mensen, bedrijven en instellingen die geraakt worden door het virus en de gevolgen daarvan. Ik zie en merk om mij heen dat veel mensen en organisatoren van evenementen en bijeenkomsten die verantwoordelijkheid al zelf nemen en dat is fijn. Ik wil u daar graag voor bedanken. Alleen samen kunnen wij de verspreiding afremmen en een piek in de zorgvraag voorkomen!

Harry Leunessen
Burgemeester gemeente Vaals

Klik hier voor een overzicht van evenementen en bijeenkomsten die afgelast zijn.