Alzheimer Café Vaals

Onmisbare toevoeging voor iedereen die met dementie te maken heeft

Geplaatst op donderdag 5 maart 2020

Mede mogelijk gemaakt door de Stimuleringsregeling van de gemeente Vaals

Het Alzheimer Café Vaals opende in 2017 haar deuren. Het is een trefpunt voor mensen met alle vormen van dementie, hun partners, familieleden en vrienden. De bezoekers praten aan de hand van een thema met een deskundige en met elkaar, onder leiding van een gespreksleider. Ook is er voldoende gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Het Alzheimer Café vindt in principe (behalve in juli en augustus) elke derde woensdag van de maand vanaf 14.30 uur plaats in zorgcentrum Langedael.

In Nederland is het aantal mensen met dementie door de vergrijzing vervijfvoudigd. Van 50.000 in 1950 tot ruim 280.000 nu. Dit aantal zal de komende 25 jaar verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch worden de bijeenkomsten van het Alzheimer Café landelijk gezien (er zijn er meer dan 200) slecht bezocht. Margret Kerssemakers, bestuurslid van Alzheimer Zuid-Zuidwest Limburg, vertelt daarover: “We zien dat de drempel om te komen vaak groot is. Mensen schamen zich voor het ziektebeeld of voor het feit dat het proces soms heel zwaar is, ook voor de mantelzorger. Ze willen niet anders bekeken worden door hun buurtgenoten of familieleden. Dat is natuurlijk enerzijds begrijpelijk maar ook jammer, want je kunt er zoveel aan hebben om met soortgenoten samen te zitten.”

Impact van het Alzheimer Café Vaals

Een frequente bezoeker van het Alzheimer Café Vaals vertelt: “Mijn vrouw is helaas ook al in een vergevorderd stadium van alzheimer. In het begin wilden wij ook niet naar het Alzheimer Café gaan. Je zit toch in een bepaalde ontkenning. Ik heb ons eerste bezoek met iets anders gecombineerd en sindsdien vinden mijn vrouw en ik het heel leuk om te gaan. Er heerst een veilige sfeer en je begeeft je onder mensen die begrijpen waar je doorheen gaat. Daar zijn mensen die met hetzelfde probleem zitten en die vertellen hun verhaal dan ook. Dat helpt enorm want je realiseert je dan: je bent niet de enige.”

Tegenwoordig slaat deze bezoeker eigenlijk nooit een Alzheimer Café over hij vertelt: Ik stel het op prijs dat ze zich de moeite doen voor de mensen. Bij elke bijeenkomst is er een andere spreker met telkens een ander onderwerp, dat voor Alzheimer patiënten en hun naasten zeer interessant is. Je wordt met koffie en thee verzorgd en de vrijwilligers zijn prettig in de omgang. Daar bouw je ook een band mee op. Als ik tussentijds contact op wil nemen om bijvoorbeeld mijn hart eens te luchten of een vraag heb, dan kan ik terecht bij Lilian Frusch, de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. Ook kan ik altijd terecht bij de casemanager. Zij komt ook regelmatig hier en als eens wat is, kan ik haar altijd bellen.”

Heeft u ook te maken met een vorm van dementie of heeft u vragen hierover?

Kom dan gewoon eens langs bij het Alzheimer Café op elke derde woensdag van de maand vanaf 14.30 uur plaats in zorgcentrum Langedael. U kunt het Alzheimer Café ook volgen via Facebook (onder Alzheimercafé Vaals) of neem contact op met Mirjan Serrée via e-mail: alzheimercafevaals@gmail.com.

Stimuleringsregelingen gemeente Vaals: Een goed plan is geld waard!

De gemeente ondersteunt goede ideeën zoals het Alzheimer Cafe Vaals.
Heeft u een idee dat andere (groepen) inwoners letterlijk of figuurlijk in beweging brengt? Een activiteit die anderen stimuleert tot bv. elkaar ontmoeten, elkaar helpen of die zorgt dat inwoners langer zelfstandig kunnen leven en wonen? Stuur dan uw plan naar de gemeente! Een goed plan is namelijk geld waard!

Aanvragen kunnen ingediend worden door groepen inwoners, stichtingen of verenigingen.

Meer informatie: vaals.nl/stimuleringsregelingen

Wilt u eerst eens van gedachten wisselen over uw idee of plan? Dat kan! Neem dan contact op met Marjolein Wassenberg, tel.nr.: +31 (0)43 306 85 54 of e-mail: m.wassenberg@vaals.nl