Feestdagen van NIX!

De feestdagen staan voor de deur en ouders worden dan vaak op de proef gesteld als het gaat om de NIX18 regel in huis.

Geplaatst op vrijdag 27 december 2019

Maar er is hoop, want weet dat je meer invloed hebt dan je denkt. Onderzoek laat zien dat u meer invloed te heeft op het drinkgedrag van hun kind dan u zou denken. Uw norm doet ertoe! Een simpel open gesprek hierover waarin afspraken helder worden doet al wonderen.

Een paar simpele tips:

Nee is nee, ook als het feest is
Bedenk van tevoren (met je partner) hoe je op risicomomenten omgaat met het alcoholverbod

Stel grenzen

Maak afspraken over alcoholgebruik. Drinken ze niet, dan is de boodschap helder: verboden tot hun 18e. Maar ook met oudere kinderen is het goed om regelmatig te praten over hun alcoholgebruik. Hoe denken ze bijvoorbeeld over veel drinken en waar ligt voor hun de grens?

Bespreek consequenties

Een kind verwacht bij het niet opvolgen van een regel dat het gevolgen heeft. Het kan je kind motiveren de eerste keer drinken uit te stellen. Ook kan een kind er gebruik van maken als anderen hem proberen over te halen.

Bent u benieuwd welke extra voordelen het oplevert als u kind geen alcohol drinkt? NIX18 vroeg het aan klinisch neuropsycholoog Erik Scherder: