Vaals vierde 75 jaar bevrijding groots en hartverwarmend

Wat een mensen, wat een weer en wat een sfeer. We kijken terug op een zeer geslaagd weekend Vaals Vrij. Een weekend waarin gezamenlijk 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals herinnerd en gevierd werd.

Geplaatst op dinsdag 24 september 2019

Zaterdagavond was een magische avond. In de schemering genoten een kleine 800 toehoorders van het theaterconcert ‘In het zicht van de vrijheid’, over de laatste uren van de verzetshelden Francotte en Coenen. De stoelen waren tot de laatste plek bezet en tientallen nieuwsgierige passanten aanschouwden spontaan de uitvoering vanaf de zijkant. De warme verlichting en het sfeervolle podium lieten het Von Clermontplein stralen.

Op zondag werd dankzij ondernemersvereniging Samen Vaals bij binnenkomst van Vaals al duidelijk dat het feest was, met ballonnen op de rotonde bij het politiebureau en over de hele Maastrichterlaan. De heilige mis bracht vele mensen op de been en dat was niet voor niks. Tal van verenigingen uit de hele gemeente hadden een bijdrage in de mis, die prachtig muzikaal omlijst was. Menig inwoner van de gemeente zal de trots hebben gevoeld van zo’n rijk verenigingsleven.

Na de mis barstte onder een stralend zonnetje een waar volksfeest los. De muzikale programmering bood voor iedereen plezier, met dixieland jazzbands, de Böhmerwaldkapel en DJ It’s Jorday. Later in de middag liep jong en oud mee in de Umbrella Parade en vierde daarna zij aan zij in een gemoedelijke sfeer feest op het Von Clermontplein. Grote dank aan alle verenigingen, vrijwilligers en iedereen die op een of andere manier een bijdrage heeft geleverd aan Vaals Vrij. Ook grote dank aan alle bezoekers, die er een memorabel en hartverwarmend weekend van hebben gemaakt!

Meer activiteiten rondom bevrijding

In de gemeente Vaals worden nog meer activiteiten georganiseerd rondom 75 jaar bevrijding. Zo is er op zondag 20 oktober om 17.00 uur in de St. Pauluskerk het concert Oorlog & Vrede.

In datzelfde weekend, op 19 en 20 oktober, houden de heemkundeverenigingen van de gemeente Vaals een expositie in het kader van de bevrijding van de gemeente Vaals. Deze expositie is op beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken in de Bloemendalstraat 11b (bij Heemkundevereniging Sankt Tolbert).

Brochure Vaals vrij

In week 37 is in de gemeente Vaals de brochure Vaals Vrij huis aan huis verspreid. In deze brochure stond het programma rondom 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals en korte verhalen over de oorlogstijd in Vaals. Voor geïnteresseerden is de brochure nog af te halen bij de balie van het gemeentehuis. De brochure is ook digitaal te bekijken via www.vaals.nl/bevrijding.

Vaals Vrij werd mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Turbine, ‘Samen Vaals’, Koninklijke Horeca Nederland afd. Vaals en het Cultuurfonds Vaals.

75 jaar liberation

75 jaar liberation

75 jaar liberation

75 jaar liberation