Jos Ritzen
Portretten

Jos Ritzen

“Ik vroeg me af of ik hem ooit terug zou zien”

Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het belangrijk om de gedragsregels te volgen. Besmetting met het coronavirus kan namelijk grote gevolgen hebben. Om die gevolgen met eigen oren te horen of met eigen ogen te zien, gaat burgemeester Harry Leunessen in gesprek met mensen die getroffen zijn door corona.

Het eerste gesprek in deze reeks voerde hij met Vaalsenaar Jos Ritzen (66) en zijn vrouw Thea. Jos, werkzaam bij de gemeente Vaals, werd al in maart getroffen door het coronavirus.

Jos: “Op 12 maart was ik aanwezig bij het afscheid van een oud-collega. Na dat afscheid voelde ik me niet lekker. De huisarts schreef antibiotica voor. Op 26 maart liep ik van het bed naar het bad. Toen ik bij het bad aankwam – een paar meter verder – moest ik op de rand van het bad gaan zitten met ademnood. De huisarts kwam meteen in beschermende kleding langs en stuurde me naar het ziekenhuis in Heerlen.” In het ziekenhuis wordt Jos meteen opgenomen en aan de zuurstof gelegd. Thea: “Ik vroeg me af of ik hem ooit nog terug zou zien.”

Groningen

De volgende dag wordt Jos op de Intensive Care opgenomen, omdat het zuurstofgehalte in zijn bloed nog verder is gedaald. Op 31 maart wordt Jos vanwege een dreigend tekort aan capaciteit op de IC-afdeling van het ziekenhuis in Heerlen met een ambulancebus naar een IC-afdeling in Groningen verplaatst. “Voor het transport ben ik kunstmatig in coma gebracht. Uiteindelijk ben ik zo’n 9,5 uur onderweg geweest, want de bus kreeg pech onderweg.”

Moederziel alleen

In totaal ligt Jos 11 dagen in coma. “Al die dagen aan de beademing en op mijn buik, want dan neem je meer zuurstof op.” Ondertussen zit Thea alleen thuis: “Ik moest 14 dagen in quarantaine. Ik voelde mij al die tijd moederziel alleen. De onzekerheid of Jos het zou redden was slopend. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Het heeft een zware wissel op mij getrokken. Het gerucht ging dat Jos dood was, er waren mensen die mij wilden condoleren met het overlijden van Jos.

Na 14 dagen op de IC-afdeling mag Jos - 13 kilo lichter - naar de verpleegafdeling van het Groningse ziekenhuis. Daar gaat hij opnieuw aan de zuurstof. “Ik kon alleen met hulp van twee verplegers uit bed komen. Toen ik voor het eerst op eigen kracht naar de wc wilde, zakte ik in elkaar op de vloer die daarna moest worden schoongemaakt. Je voelt je hulpeloos.”

Lees verder onder de foto.

  • Thea en Jos Ritzen op bezoek bij burgemeester Harry Leunessen
    Thea en Jos Ritzen op bezoek bij burgemeester Harry Leunessen
  • Jos Ritzen in het ziekenhuis
    Jos Ritzen in het ziekenhuis

Herstel

Het herstel verloopt vervolgens voorspoedig en op 12 april (Paaszondag) mag Thea Jos in Groningen ophalen. Een week na thuiskomst is Jos het gevoel in zijn linkerarm en –hand kwijt. “Met spoed ben ik naar het ziekenhuis in Heerlen gebracht. Ik had een bloedpropje in mijn rechter halsslagader. Waarschijnlijk een gevolg van de besmetting met het coronavirus. Vandaar dat mijn halsslagader geopereerd, oftewel schoongemaakt moest worden.” Eenmaal weer thuis begint Jos aan zijn revalidatie. “Twee keer per week fysiotherapie om conditie en spiermassa op te bouwen.

Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed met Jos. Hij beseft dat het voor hem ook erger had kunnen aflopen, daarbij denkende aan oud-collega en Vaalsenaar Leo Wiers, die het coronavirus helaas niet heeft overleefd.