Joachim Koch
Portretten

Joachim Koch

‘Wahl-Völser’

​Vaals voelt vertrouwd

Vaals betekent voor ons een thuisgevoel. We hebben achttien jaar in Aken gewoond. Ik werkte als architect voor het Ministerium Bau und Verkehr NRW in Düsseldorf en later in Aken voor de TH. Omdat mijn vrouw een echte Völserin is (de dochter van zanger Leo Ketelaars), zijn we altijd veel in Vaals gekomen. Vanaf het begin heb ik me hier thuis gevoeld. De grens tussen Vaals en Aken voelt voor ons heel natuurlijk. Inmiddels wonen we alweer 32 jaar in Vaals.
Ik zou de sfeer in Vaals willen typeren als intiem, mooi, het voelt vertrouwd.

We zijn zeer in kunst en cultuur geïnteresseerd en hebben veel gereisd. Toch komen we altijd weer graag hier terug. Vaals trekt.
Als we met onze kliek samen zitten in het café spreken we alles door elkaar. Iemand van buitenaf zal daar wellicht geen touw aan vast kunnen knopen. Voor ons is dat switchen tussen landstalen en dialecten heel normaal. Dat gebeurt zonder dat we erover nadenken. In Vaals kun je je echt Europeaan voelen. Die grenzen spreken tot mijn verbeelding. Al als student was Vaals voor mij een boeiend trefpunt. Dat is het nog steeds. Vaals is gemütlich en aangenaam informeel.
Lachend: Overigens hadden de meisjes uit Vaals een grote aantrekkingskracht op de studenten uit Aken. Ze zijn door hun contacten met internationale studenten die zo nu en dan over de grens kwamen over heel Europa uitgewaaierd. Van Oslo tot Griekenland. Vaals is overal. Een nichtje van mijn vrouw woont bijvoorbeeld in Oslo.

Familie Koch
Familie Koch

Veel cultureel talent

Ik ben nog steeds actief in mijn oude metier. Die interesse, die gedrevenheid raak je nooit kwijt. Overigens is Vaals ook architectonisch zeer interessant. Kijk naar die verschillende bouwstijlen aan de Maastrichterlaan en op het von Clermontplein. Prachtig.
Het is in zijn algemeenheid opmerkelijk dat Vaals zoveel cultureel talent voortbrengt. En wereldberoemde zangers niet te vergeten. Neem onze goede vriend John Bröcheler. Een man met een wereldcarrière. Maar we zijn ook een gemeenschap met goede koren, organisten, violisten en de bijzondere muziekgeschiedenis van Vaals. Wij voelen ons hier thuis. Internationaal, gemütlich en informeel.