Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Vaals  >

Vrouwenweek Vaals 2020

Vanaf zondag 8 maart 2020 tot zaterdag 14 maart 2020

De Vrouwenweek Vaals 2020 wordt van 8 maart tot en met 14 maart voor de vierde keer gehouden door de vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe Vaals.  Centraal staat het thema: ‘Leven in Vrijheid’. De vrouwengroep wil hierbij de eerste gedocumenteerde Vaalsenaar SENNEHELD, die in 1135 als lijfeigene haar vrijheid terugkreeg, herdenken.

De vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe Vaals werd mede opgericht door een gevluchte vrouw, verder werden alle drie Vrouwenweken Vaals georganiseerd door een gevluchte vrouw en hun Theater Schoonheid werd opgericht en wordt geleid door een gevluchte actrice. De vrouwengroep vindt dat het de hoogste tijd is om te luisteren naar de verhalen en het sociale engagement van gevluchte vrouwen, die zich actief inzetten in de Vaalse samenleving.

Het programma

Opening 8 maart: Stoepkrijtfeest en Open Dagen

Vrijheid is een geboorterecht. Daarom opent de vrouwengroep officieel op 8 maart om 14.00 de Vrouwenweek met een STOEPKRIJTFEEST VOOR MEISJES op het Prins Willem Alexanderplein, waarop meisjes zichzelf als ‘vrouw in de toekomst’ mogen tekenen.

Van 10.00-17.00 is er eveneens op 8 maart een Open Dag bij ‘Made With Love Soap’ van M. Graaf, Maastrichterlaan 138a. En ook ‘Nellie’s Deco & Art’ houdt van 10.00 -18.00 een Open dag  met 40% korting op haar beeldjes: Vijlenberg 84, Vijlen. Nellie maakte de Senneheld Prijs 2020.

Voor de meest strijdbare, demonstrerende vrouwen die staken en vechten voor onze rechten, is op het Vrijthof op Internationale Vrouwendag 8 maart om 14.00 in Maastricht de demonstratie: International Maastricht Women’s March. De hele wereld doet mee!

10 maart: Bezinningsdienst St. Pauluskerk en lezing Zijactief Vaals, Restaurant Suisse

Op dinsdag 10 maart is er in de St. Pauluskerk in de Kerkstraat 27 om 18.30-19.00 de Bezinningsdienst ‘Vlucht en Vrijheid’(graag op tijd komen).

Aansluitend heeft ZijActief Vaals van 19.30 tot 21.30 uur een lezing en presentatie, die gegeven wordt door ‘Vluchtelingenwerk Maastricht’. De lezing geeft uitleg over de werkzaamheden en doelstelling van Vluchtelingenwerk, maar ook de begeleiding en coaching van gevluchte mensen komen aan de orde. Gedurende de pauze worden Syrische hapjes geserveerd.

Samen met Marjo Büsse zullen twee gevluchte vrouwen en een echtpaar uit Syrië hun verhaal vertellen na de pauze. Iedereen is welkom in Café-Restaurant Suisse, Maastrichterlaan 63.

Op 11 maart van 10:30-12:30, zoals elke woensdag, kunnen in het Taalcafé Nederlandse en anderstalige deelnemers feestelijk samen uitwisselen in de Nederlandse taal via taalspelletjes bij een stukje taart in de Bibliotheek Vaals, St. Jozefplein 51.

‘s Avonds 11 maart van 20.00-22.15 uur, nodigt Vrouwenkoor Avec Plaisir vrouwen uit voor hun jaarlijkse Open Repetitie. Dit jaar heel bewust in de Vrouwenweek Vaals, ter ere van de Vaalser Senneheld, Middeleeuwse muziek; ze zingen twee liederen van Hildegard von Bingen. Daarnaast een gevarieerd ander repertoire. Locatie: Café-Zaal Oud Lemiers, Rijksweg 20, Lemiers

12 maart van 20.00-22.00 is er een lezing in Bibliotheek Vaals over de Cauberg, Berg der kampioenen.
Ook hier zegevierden vrouwelijke wielrenners. De lezing toont oude en nieuwe authentieke foto’s over het wielrennen, gemaakt en gepresenteerd door Tonny Strouken. Reserveren is noodzakelijk via info@heuvellandbibliotheken.nl met vermelding van ‘Cauberg’. Entreegeld: € 5,-, bibliotheekleden € 2,50 incl. consumptie

Op zaterdag 14 maart, zal tijdens het vierde Vrouwendagfeest een gevluchte vrouw in de gemeente Vaals de ‘Senneheld Prijs’ ontvangen als viering van haar teruggewonnen Vrijheid en engagement.

Voor het eerst is er een keramisch beeld van Senneheld als prijs, gemaakt door Nellie Jaegers. Vrauwe vöär Vrauwe Vaals reikte reeds ter ere van Senneheld de jaarlijkse ‘Senneheld Prijs’ uit aan de toegewijde, mondige Vaalser vrouwen Hüelya Tastekin, Louise Vonk en Irene Zeferer. De wereldbekende politicus Lilianne Ploumen van SheDecides komt helemaal naar Vaals en houdt voor ons een lezing o.a. over het recht op informatie, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. Ze wordt voorgegaan door de eens gevluchte Sanja Bundalo uit Bosnië, die vertelt wat Vrijheid voor haar betekent. Het feestprogramma bestaat uit de Line Dancers 65+, gedichten van Theater Schoonheid geleid door Laila Ahmad, muziek van Hans Crutzen(ondersteunend mannelijke lid van de vrouwengroep), gespeeld door Fallon Hanneveer, Masty en Omar Amin, een tombola en natuurlijk koffie en lekkere hapjes.

De gehele week zullen de Ruilwinkel, Kerkstraat 46 en de Bibliotheek Vaals, St. Jozefplein 51, deelnemen met boekentafels over Vrouwen en Vrijheid. Voor meer informatie: www.vrauwevoarvrauwe.com.