Programma 75 jaar Liberation: Vaals Vrij!

In Zuid-Limburg vieren we in 2019 het 75-jarig jubileum van onze vrijheid: 75 jaar Liberation. In samenwerking met de gemeenschap worden in september en oktober in Vaals onder de noemer Vaals Vrij een aantal evenementen georganiseerd om 75 jaar vrijheid te herinneren, bespreken en te vieren. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk!

Liberation Vaals wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Turbine, ‘Samen Vaals’, Koninklijke Horeca Nederland afd. Vaals en het Cultuurfonds Vaals.


Zaterdag 21 september

Oratorium ‘In het zicht van de vrijheid’ (met o.a. Suzan Seegers)

Gratis toegankelijk theaterconcert met muziek, zang en een verhalenverteller in de openlucht. ‘In het zicht van de vrijheid’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal ov75 jaar liberationer de laatste uren van de twee verzetshelden Francotte en Coenen. Op de avond van 5 september 1944 arresteren de Duitsers twee jonge verzetsmensen, Joep Francotte (23) uit Vaals en Sjeng Coenen (29) uit Simpelveld. ’s Nachts worden de twee op de Cauberg doodgeschoten.

Jos Frusch schreef deze productie speciaal in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Het oratorium bevat liederen door koren, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten. De muziekkeuze is divers: madrigaal tot chanson, van protestlied tot aria en duet.

Solisten: Suzan Seegers, Lien Haegeman, Pascal Pittie en Vincent Kusters.

Verteller: Rufus Hegeman.
Regie: Sybrand van der Werf.
Dirigent: Frenk Rouschop.
Idee, concept, teksten: Jos Frusch.

 • Locatie: Von Clermontplein Vaals.
 • Tijdstip: 20.00 uur.
 • Toegang is gratis.

Verkeersmaatregelen: tijdens het theaterconcert zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers. Deze afsluiting geldt tussen 19.30 uur en 22.00 uur.

Zondag 22 september

Heilige mis in de openlucht

Op zondagochtend 22 september vindt er op het Von Clermontplein een unieke heilige mis in de openlucht plaats. Verenigingen uit de gemeente verlenen hun medewerking aan de mis, namelijk Schutterij Sint Paulus Vaals, Schutterij Sint Joseph Vijlen, Prinsejarde Vols en Kerkelijke Erewacht St. Expeditus Lemiers. De mis wordt muzikaal opgeluisterd door Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals, Kon. Mannenkoor Cecilia 1837/CCK’74 Federatie, Gemengd Koor St. Jozef Vaals, Gemengd Zangkoor St. Gregorius Vijlen, Amy Schillings en een selectie uit Vocaal Ensemble Donna Voce Wahlwiller en de Heerlense Oratoriumvereniging (HOV).

 • Locatie: Von Clermontplein Vaals.
 • Tijdstip: 11.00 uur.

Aansluitend aan de heilige mis is er frühschoppen op het Von Clermontplein met foodtrucks, drankjes, dans en livemuziek van verschillende dixieland jazzbands en de Böhmerwaldkapel.Om 14.00 uur trekt er een kleurrijke Umbrella Parade door het centrum van Vaals, waarover hieronder meer informatie.

Verkeersmaatregelen: tijdens de heilige mis en de daaropvolgende festiviteiten op het Von Clermontplein zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 10.30 uur en 18.00 uur. Er geldt op deze dag een parkeerverbod op het Von Clermontplein tussen de Kopermolen en het gemeentehuis, aan de zijde  van de Kopermolen.

Zondag 22 september

Umbrella Parade met dixieland jazzbands door het centrum van Vaals

Op zondagmiddag 22 september zal er een kleurrijke stoet door het centrum van Vaals trekken. Kinderen van de basisscholen in de gemeente Vaals worden opgeroepen een paraplu te versieren en mee te lopen in de kleurrijke Umbrella Parade. De drie mooist versierde paraplu’s door basisschoolkinderen krijgen een prijs (respectievelijk €100, €75, €50). Uiteraard mogen ook volwassenen deelnemen met een versierde paraplu (loop bijvoorbeeld mee met uw carnavalsgroep)!

Om 14.00 uur vertrekt de stoet vanaf het Bloemendalpark (ter hoogte van zorgcentrum Langedael). De parade loopt vervolgens via de Bloemendalstraat, Sjwats Jris, Maastrichterlaan, Kerkstraat, Lindenstraat, Koperstraat, Maastrichterlaan, Tyrellsestraat naar het Von Clermontplein. In de stoet zullen ook 1 of meerdere legervoertuigen meerijden.

Op het Von Clermontplein is het al vanaf 12.00 uur feest, met dans van Cimarelle School of Ballet en live-muziek van Altena Jazzband, Papa Dré’s Dixie Paraders, The Urang Utans en de Böhmerwaldkapel. Er is een bar op het plein aanwezig en diverse foodtrucks zorgen voor smakelijke hapjes.

De prijsuitreiking van de mooiste paraplu is rond 17.00 uur.

 • Locatie: Centrum Vaals.
 • Tijdstip: 14.00 uur.
 • Deelname aan de Umbrella Parade is gratis. Ook het feest op het Von Clermontplein is gratis toegankelijk.

Verkeersmaatregelen: tijdens de festiviteiten op het Von Clermontplein zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 10.30 uur en 18.00 uur. Er geldt deze dag een parkeerverbod op het Von Clermontplein tussen de Kopermolen en het gemeentehuis, aan de zijde  van de Kopermolen. Om 14.00 uur start de Umbrella Parade vanaf zorgcentrum Lagendael. Deze kleurrijke stoet zal dan via Sjwats Jris, de Maastrichterlaan, Kerkstraat, Lindenstraat, Koperstraat, Maastrichterlaan, Tyrellsestraat richting Von Clermontplein trekken.Verkeer kan hier enige hinder van ondervinden.

 

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober

Expositie

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober vindt in het verenigingsgebouw van Heemkundekring Sankt Tolbert (Bloemendalstraat 11a) een expositie plaats over de bevrijding van de kern Vaals. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met heemkundekring “Noabere va Viele” Vijlen en heemkundekring “de Auw Kapel” Lemiers.

De gehuchten en kernen in de omgeving waren reeds enige tijd bevrijd: Wolfhaag en Raren op 13 september, Harles, Holset en Vijlen op 14 september, Lemiers en Mamelis werden op 17 september bevrijd, Vaals moest echter wachten. De razendsnelle opmars in de richting van Zuid-Limburg had tot gevolg dat de aanvoer van dringend noodzakelijk materiaal, munitie en brandstof te kort schoot. Ook de verwachte heftige tegenstand bij de Westwall, die om Aken lag, zorgde voor vertraging. De voorbereidingen voor de slag om Arnhem, Market Garden, zorgden eveneens voor een verschuiving van de prioriteiten. Een benauwde tijd brak aan voor de bewoners van de kern Vaals. Gewapende patrouilles van Amerikaanse en Duitse troepen voerden schermutselingen uit in de straten van Vaals.

Aan de hand van unieke militaire berichten die de situatie in Vaals en de directe omgeving beschrijven, fotomateriaal, verhalen van inwoners, meldingen van de brandweer, etc. wordt een indringend beeld geschetst van de weken dat Vaals niemandsland was.
Verder worden er in verschillende vitrines interessante tentoonstellingsstukken uitgestald.

 • Locatie: Heemkundevereniging Sankt Tolbert, Bloemendalstraat 11a Vaals.
 • Zaterdag 19 en zondag 20 oktober
 • Tijdstip: 10.00 uur - 17.00 uur

Zondag 20 oktober

Concert: Oorlog & Vrede

Op 19 oktober 1944 werd Vaals als laatste dorp van de gemeente Vaals bevrijd. Op zondag 20 oktober om 17.00 uur wordt ter ere van en ter nagedachtenis aan de bevrijders van Vaals in de St. Pauluskerk het concert Oorlog & Vrede uitgevoerd. Dit gratis toegankelijke concert herinnert niet alleen aan de bevrijding, maar herdenkt ook de (aanleiding van de) oorlog en de bezetting. De gemeente Vaals organiseert het concert in samenwerking met Vocallis Xtra.

Het idee voor het concert komt van Gert Geluk, artistiek leider van Festival Vocallis, en medeprogrammeur Rob Mennen. Het openingswerk STEPS, dat Hardy Mertens speciaal voor dit concert in opdracht van Festival Vocallis componeerde, is stevig. De tekst van dit aangrijpende werk is geschreven door Frans Budé. In STEPS heeft Budé op geheel eigen wijze de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verwoord. Componist Hardy Mertens voelde de intentie van de schrijver haarfijn aan en zette die om in een ongekend meeslepende compositie. Hoe basbariton/arts-performer Huub Claessens vervolgens als zanger, als acteur en als instrumentalist het werk beleeft en ten gehore brengt is in alle opzichten zeer indrukwekkend. Het decor bestaat uit een aantal grote panelen/schilderijen van beeldhouwer/schilder Slavko Dujic.

Het stevige openingswerk krijgt een vervolg met muziek en liederen die aan de oorlogstijd en bevrijding memoreren, met daarnaast muziek rondom de liefde die alles overwint. Het is een mengeling van klassieke en lichte muziek, van Charpentier en Einaudi tot Vera Lynn en Toon Hermans, van Ave Maria tot Lente me, onderbroken door een aantal momenten van verstilling met gesproken teksten over oorlog en vrede van Heemkundevereniging Sankt Tolbert Vaals.

De musici:

 • Huub Claessens, bas/bariton, acteur, saxofoon
 • Rob Mennen, piano, synthesizer, kerkorgel
 • Imke Heitzer, sopraan
 • Dave Vreuls, trompet
 • Manuela en Amy Schillings, zang
 • Roger Deckers, zang
 • Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals (o.l.v. Emmanuël Pleijers)

De presentatie van het concert is in handen van Fabienne Nijsten.

 • Locatie: St. Pauluskerk Vaals.
 • Tijdstip: 17.00 uur.
 • Toegang is gratis.

Dit concert komt mede tot stand dankzij het kerkbestuur, gemeente Vaals, Provincie Limburg, Prins Bernard Cultuur Fonds Limburg en Stichting FSI.


Brochure Vaals Vrij

In week 37 is in de gemeente Vaals de brochure Vaals Vrij huis aan huis verspreid. In deze brochure staat het programma rondom 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals en verhaaltjes over de oorlogstijd in Vaals. Bekijk de brochure hier digitaal. (PDF, 20.6 MB)