Programma 75 jaar Liberation: Vaals Vrij!

In Zuid-Limburg vieren we in 2019 het 75-jarig jubileum van onze vrijheid: 75 jaar Liberation. In samenwerking met de gemeenschap worden in september en oktober in Vaals onder de noemer Vaals Vrij een aantal evenementen georganiseerd om 75 jaar vrijheid te herinneren, bespreken en te vieren. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk!

Liberation Vaals wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Turbine, ‘Samen Vaals’, Koninklijke Horeca Nederland afd. Vaals en het Cultuurfonds Vaals.


Zaterdag 21 september

Oratorium ‘In het zicht van de vrijheid’ (met o.a. Suzan Seegers)

Gratis toegankelijk theaterconcert met muziek, zang en een verhalenverteller in de openlucht. ‘In het zicht van de vrijheid’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal ov75 jaar liberationer de laatste uren van de twee verzetshelden Francotte en Coenen. Op de avond van 5 september 1944 arresteren de Duitsers twee jonge verzetsmensen, Joep Francotte (23) uit Vaals en Sjeng Coenen (29) uit Simpelveld. ’s Nachts worden de twee op de Cauberg doodgeschoten.

Jos Frusch schreef deze productie speciaal in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Het oratorium bevat liederen door koren, instrumentale voor- en tussenspelen en verbindende teksten. De muziekkeuze is divers: madrigaal tot chanson, van protestlied tot aria en duet.

Solisten: Suzan Seegers, Lien Haegeman, Pascal Pittie en Vincent Kusters.

Verteller: Rufus Hegeman.
Regie: Sybrand van der Werf.
Dirigent: Frenk Rouschop.
Idee, concept, teksten: Jos Frusch.

 • Locatie: Von Clermontplein Vaals.
 • Tijdstip: 20.00 uur.
 • Toegang is gratis.

Verkeersmaatregelen: tijdens het theaterconcert zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers. Deze afsluiting geldt tussen 19.30 uur en 22.00 uur.

Zondag 22 september

Heilige mis in de openlucht

Op zondagochtend 22 september vindt er op het Von Clermontplein een unieke heilige mis in de openlucht plaats. Verenigingen uit de gemeente verlenen hun medewerking aan de mis, namelijk Schutterij Sint Paulus Vaals, Schutterij Sint Joseph Vijlen, Prinsejarde Vols en Kerkelijke Erewacht St. Expeditus Lemiers. De mis wordt muzikaal opgeluisterd door Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals, Kon. Mannenkoor Cecilia 1837/CCK’74 Federatie, Gemengd Koor St. Jozef Vaals, Gemengd Zangkoor St. Gregorius Vijlen, Amy Schillings en een selectie uit Vocaal Ensemble Donna Voce Wahlwiller en de Heerlense Oratoriumvereniging (HOV).

 • Locatie: Von Clermontplein Vaals.
 • Tijdstip: 11.00 uur.

Aansluitend aan de heilige mis is er frühschoppen op het Von Clermontplein met foodtrucks, drankjes, dans en livemuziek van verschillende dixieland jazzbands en de Böhmerwaldkapel.Om 14.00 uur trekt er een kleurrijke Umbrella Parade door het centrum van Vaals, waarover hieronder meer informatie.

Verkeersmaatregelen: tijdens de heilige mis en de daaropvolgende festiviteiten op het Von Clermontplein zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 10.30 uur en 18.00 uur. Er geldt op deze dag een parkeerverbod op het Von Clermontplein tussen de Kopermolen en het gemeentehuis, aan de zijde  van de Kopermolen.

Zondag 22 september

Umbrella Parade met dixieland jazzbands door het centrum van Vaals

Op zondagmiddag 22 september zal er een kleurrijke stoet door het centrum van Vaals trekken. Kinderen van de basisscholen in de gemeente Vaals worden opgeroepen een paraplu te versieren en mee te lopen in de kleurrijke Umbrella Parade. De drie mooist versierde paraplu’s door basisschoolkinderen krijgen een prijs (respectievelijk €100, €75, €50). Uiteraard mogen ook volwassenen deelnemen met een versierde paraplu (loop bijvoorbeeld mee met uw carnavalsgroep)!

Om 14.00 uur vertrekt de stoet vanaf het Bloemendalpark (ter hoogte van zorgcentrum Langedael). De parade loopt vervolgens via de Bloemendalstraat, Sjwats Jris, Maastrichterlaan, Kerkstraat, Lindenstraat, Koperstraat, Maastrichterlaan, Tyrellsestraat naar het Von Clermontplein. In de stoet zullen ook 1 of meerdere legervoertuigen meerijden.

Op het Von Clermontplein is het al vanaf 12.00 uur feest, met dans van Cimarelle School of Ballet en live-muziek van Altena Jazzband, Papa Dré’s Dixie Paraders, The Urang Utans en de Böhmerwaldkapel. Er is een bar op het plein aanwezig en diverse foodtrucks zorgen voor smakelijke hapjes.

De prijsuitreiking van de mooiste paraplu is rond 17.00 uur.

 • Locatie: Centrum Vaals.
 • Tijdstip: 14.00 uur.
 • Deelname aan de Umbrella Parade is gratis. Ook het feest op het Von Clermontplein is gratis toegankelijk.

Verkeersmaatregelen: tijdens de festiviteiten op het Von Clermontplein zal een gedeelte van het Von Clermontplein afgesloten zijn voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 10.30 uur en 18.00 uur. Er geldt deze dag een parkeerverbod op het Von Clermontplein tussen de Kopermolen en het gemeentehuis, aan de zijde  van de Kopermolen. Om 14.00 uur start de Umbrella Parade vanaf zorgcentrum Lagendael. Deze kleurrijke stoet zal dan via Sjwats Jris, de Maastrichterlaan, Kerkstraat, Lindenstraat, Koperstraat, Maastrichterlaan, Tyrellsestraat richting Von Clermontplein trekken.Verkeer kan hier enige hinder van ondervinden.

 

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober

Expositie

Expositie in het kader van de bevrijding van de gemeente Vaals.

 • Locatie: Heemkundevereniging Sankt Tolbert, Bloemendalstraat 11b Vaals.
 • Tijdstip: 10.00 uur - 17.00 uur

 

Zondag 20 oktober

Concert: Oorlog & Vrede

 • Locatie: St. Pauluskerk Vaals.
 • Tijdstip: 17.00 uur.