Zomer eenzaamheid: ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’

Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd.

Geplaatst op donderdag 21 juli 2022

Een aanzienlijk deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam. En als hun naasten op vakantie zijn, wordt dit gevoel vaak nog versterkt.

Wie stuur jij een kaartje of berichtje?

Omdat bij veel ouderen het gevoel van eenzaamheid in de zomervakantie toeneemt, is het belangrijk dat we extra aandacht aan hen geven. Een telefoontje, appje of kaartje vanaf je vakantieadres kan al het verschil maken. Dat soort kleine gebaren zijn betekenisvol voor mensen die zich alleen voelen. Dus wie stuur jij een berichtje?

Wat kun je doen als je thuisblijft?

Bedenk wat jij kunt doen. Of laat je inspireren door de initiatieven op Eentegeneenzaamheid.nl.

Een goede aanleiding

In gesprek komen is niet altijd makkelijk. Een goede aanleiding kan het weer zijn. Als het erg warm is bijvoorbeeld. Vraag eens hoe het iemand met deze hitte vergaat. Genoeg verkoeling? Of deel een waterijsje uit!

Meldpunt Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Niet verbonden met anderen. Op afstand van de samenleving. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of lange tijd ervaren. Het is belangrijk er iets aan te doen, want eenzaamheid heeft negatieve invloed op je leven.

Contactgegevens Meldpunt Eenzaamheid gemeente Vaals:

  • Telefoonnummer: 043 - 306 85 83 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur)
  • E-mail: eenzaamheid@vaals.nl