In Vaals hoef je niet eenzaam te zijn

Gemeente Vaals is aangesloten bij de Zuid-Limburgse coalitie tegen eenzaamheid.

Geplaatst op donderdag 14 juli 2022

De aanpak van eenzaamheid vraagt om een bundeling van krachten. Het is aan ons allemaal om door te pakken. Erika Jaegers is als wethouder in Vaals begaan met het onderwerp eenzaamheid. Ze vertelt hoe de gemeente aandacht voor elkaar wil stimuleren. “Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Niet verbonden met anderen. Op afstand van de samenleving. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of lange tijd ervaren. Het is belangrijk er iets aan te doen, want eenzaamheid heeft negatieve invloed op je leven.”

Meldpunt Eenzaamheid

Wethouder Erika Jaegers roept mensen die zich eenzaam voelen op om dit kenbaar te maken. “Aan eenzaamheid valt meestal iets te doen. Maar omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, is er niet een standaardoplossing. Bij het Meldpunt Eenzaamheid van de gemeente Vaals krijg je informatie, advies en word je de weg gewezen naar ondersteuning. Of dat nu is voor jezelf of voor een ander. Of dat je dit doet als inwoner, vrijwilliger of professional. Iedereen kan bij het Meldpunt Eenzaamheid terecht. Een medewerker van WijVaals staat je te woord en kijkt met jou naar de mogelijkheden.”

Maar ook als je een idee hebt om eenzaamheid aan te pakken of een initiatief wil starten, kun je contact opnemen met het Meldpunt Eenzaamheid. Of je nu een inwoner bent met een goed idee, een vrijwilliger bij een van de vele verenigingen of een medewerker van een professionele organisatie. Samen met jou worden de mogelijkheden besproken en waar mogelijk ondersteund.

Contactgegevens Meldpunt Eenzaamheid

  • Telefoonnummer: 043 - 306 85 83 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur)
  • E-mail: eenzaamheid@vaals.nl

Ga erop uit in Vaals

In Vaals vinden deze zomer elke week allerlei activiteiten plaats. Diverse enthousiaste partners organiseren activiteiten, zodat inwoners kansen krijgen om nieuwe sociale contacten te leggen en eenzaamheid te doorbreken. Vanuit de aanpak eenzaamheid maken we gebruik van de activiteiten die in Vaals georganiseerd worden. Dus we verbinden de al bestaande activiteiten en nodigen de mensen uit daar naar toe te gaan voor een gezellig uitje en samenzijn en iemand mee te vragen die wellicht eenzaam is.

Erika Jaegers: “Er is echt van alles in onze gemeente te doen deze zomer, kijk maar eens in de zomeragenda. Van creatieve en culturele of muzikale activiteiten, tot gewoon gezellig samenzijn. Ik ben uiterst trots op de vele verenigingen, organisaties, stichtingen en vrijwilligers die zich hiervoor blijvend willen inzetten. We willen juist de verbinding leggen tussen wat al plaatsvindt en inwoners stimuleren om achterblijvers uit te nodigen om mee  te gaan.  Dat is de kracht van onze samenleving!  Ik kan daarom alleen nog maar zeggen: hup, ga een of meerdere activiteiten bezoeken. Misschien vindt u het helemaal niks, maar misschien vindt u het wel heel leuk en blijft u hangen. Het kan ook een leuke avond zijn of een contact dat je opdoet, niet alleen maar blijvend aansluiten bij een reguliere activiteit . U komt er alleen achter als u gaat! En bent u zelf niet eenzaam, maar denkt u dat iemand anders wel een zetje kan gebruiken? Neem diegene dan mee naar een activiteit. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid aanpakken.”

Organiseert u ook een evenement in de maanden juli en augustus? Meld het dan aan voor deze zomeragenda via info@vaals.nl

Zomeragenda