Opening Velocity e-bikeverhuurstation Vaals

In het centrum van Vaals is vanmiddag het e-bikeverhuurstation van Velocity officieel geopend.

Geplaatst op woensdag 1 september 2021

Het station langs de Maastrichterlaan (tegenover het busstation) is vandaag door wethouder Jean-Paul Kompier (Lokaal!), Peter Engels en Benedikt Markett.van Velocity officieel in gebruik genomen. Onder het selecte groepje genodigden bevonden zich ook wethouders Piet Franssen (gemeente Gulpen-Wittem) en Gerry Jacobs (gemeente Eijsden-Margraten).

Met deze verhuurterminal voor twaalf elektrische fietsen, zet de gemeente Vaals een stap in de richting van het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen en het stimuleren/faciliteren van (toeristisch-recreatief-woon/werk) fietsverkeer. Daarnaast ondersteunt het investeren in schone energie de Cittaslow uitgangspunten en profiteren de fietser, andere weggebruikers en bewoners van het verlaagd geluidsniveau van de elektrische fiets ten opzichte van gemotoriseerd verkeer. Bovendien is de verwachting dat de verhuur van e-bikes tot meer bezoekers van met name Aken naar het centrum van Vaals leidt.

Elektrische fiets als duurzaam alternatief

Het gebruik van elektrische fietsen heeft een snelle groei doorgemaakt. Zeker in het heuvellandschap kunnen mensen die niet de kracht of het uithoudingsvermogen hebben voor een conventionele fiets, zich met een elektrische fiets wel gemakkelijk voortbewegen. Daarom worden elektrische fietsen vaak gebruikt als alternatief voor verkeersmiddelen die worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Elektrische fietsen leveren dus een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, ondanks het feit dat elektriciteitsopwekking ook klimaatbelastend is.

Netwerk van uitleenpunten

Het Akense bedrijf Velocity vormt een netwerk van uitleenpunten voor elektrische fietsen. In en rond Aken zijn 100 laadstations en meer dan 250 e-bikes in omloop. In Nederland is de gemeente Vaals één van de eersten die aan het netwerk zijn aangesloten; enkel de gemeente Kerkrade ging ons voor.
Verhuur via app Velocity

Via de app van Velocity kunnen gebruikers het hele netwerk van uitleenpunten overzien, informatie krijgen over welk station hoeveel parkeerplaatsen heeft en hoeveel beschikbare fietsen er zijn. De app biedt vervolgens de mogelijkheid een e-bike te reserveren voordat aan de rit begonnen wordt en deze ter plaatse te huren met slechts een paar klikken. Voor de tarieven verwijzen wij naar: www.velocity-aachen.de.