Informatie over zware regenval en wateroverlast >

Vrijwilliger bij opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma Home-Start

Rozan Souren, vrijwilliger bij opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma Home-Start.


Geplaatst op vrijdag 25 september 2020

Home-start vrijwilliger“Ik ga altijd met veel plezier naar mijn gezin en kom er met een glimlach vandaan.”
Rozan Souren, vrijwilliger bij opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma Home-Start.

Rozan Souren (42) woont samen met haar vriend en zoon in Margraten. Zij is werkzaam bij Peuteropvang Heerlen als medewerker kindadministratie. Via een advertentie kwam Home-Start op haar pad. Sinds november vorig jaar is Rozan daar actief als vrijwilliger.

“Een week voordat de coronacrisis toesloeg ben ik gestart bij mijn gezin in Vaals. Het gezin bestaat uit een mama en twee kinderen. Het was wel een gekke tijd om te beginnen. In het begin heb ik via Whatsapp contact gehad, maar op een gegeven moment hadden de begeleiders Heleen en Tamara cadeautasjes gemaakt voor het gezin. Die ben ik gaan langsbrengen en sindsdien spreken we vaker buiten af. We gaan dan naar een speelveldje in de buurt. Daar speel ik met de kinderen. Ondertussen kan ik met mama kletsen.
Ieder gezin dat zich meldt bij Home-Start heeft een hulpvraag. Bij mijn gezin is de hulpvraag nu iets lastiger uitvoerbaar omdat we alleen buiten mogen afspreken, maar het is wel fijn dat we elkaar in ieder geval kunnen zien en zo onze band kunnen opbouwen.”

Direct contact met ouders en kinderen


“Ik zag in een advertentie dat Home-Start van start zou gaan in het Heuvelland en dat er vrijwilligers werden gezocht. Eerst ben informatie gaan opzoeken, want ik kende de organisatie nog niet. Daarna heb ik er een tijdje niets mee gedaan en heeft het gesluimerd ergens in mijn achterhoofd. Totdat ik in november besloot tot actie over te gaan. Toen ging er de week daarna al een cursus van start voor nieuwe vrijwilligers, dus ik viel met mijn neus in de boter.

In mijn huidige werk miste ik het directe contact met ouders en kinderen. Ik werk drie dagen en het sluimerde in mijn hoofd om een paar uur per week vrijwilligerswerk te gaan doen om mezelf nuttiger te maken voor de maatschappij, bijvoorbeeld in de ouderenzorg of bij een van de lokale Hoeskamers. Toen ik een artikel over Home-Start las, werd dit toegevoegd in het rijtje.

Wat me heel erg aansprak in Home-Start was dat je een korte scholing krijgt samen met de andere vrijwilligers en dat je, als je aan de slag bent als vrijwilliger, nog steeds bijeenkomsten hebt met de overige vrijwilligers. Zo kun je zaken waar je tegenaan loopt of waar je vragen over hebt bespreken met hen en met de coördinatoren.

Nu ik daadwerkelijk vrijwilliger ben, vind ik dit inderdaad ook echt fijn. Ik heb het gevoel dat ik kan terugvallen op iemand als ik het zelf even niet weet of als ik wil ‘sparren’ over het één of het ander. Ik ben nog steeds in de beginfase van mijn vrijwilliger-zijn en soms vraag ik mij wel eens af of ik het gezin wel genoeg kan bieden. Deze twijfel hoort bij mijn karakter.”

Glimlach

“Ik ga altijd met veel plezier naar mijn afspraken en kom ik er met een glimlach vandaan. De kinderen zijn heel open en vinden het leuk om samen te spelen, taartjes te bakken in de zandbak en kinderliedjes te zingen….heerlijk! De kinderen liggen wat achter met de Nederlandse taal, dus het is fijn als ik er ben zodat er Nederlands gesproken wordt. Moeder spreekt heel goed Nederlands hoor, maar automatisch springen ze toch snel over op hun moedertaal.”

Wat is Home-Start?


Home-Start is een opvoed- en gezinsondersteuningsprogramma voor ouders van (jonge) kinderen van 0 tot 17 jaar met lichte, alledaagse opvoedvragen. Getrainde Home-Start vrijwilligers komen een dagdeel per week op huisbezoek. (Rekening houdend met de corona-maatregelen en in overleg ondersteunen ze tijdelijk ook op afstand). Ze bieden een luisterend oor, emotionele steun en praktische hulp en geven advies over opvoedingszaken. Het kan goed helpen bij gezinnen die zelf weinig contacten hebben. Professionele medewerkers van Trajekt zorgen voor de coördinatie en begeleiding van de vrijwilligers.


Behoefte aan meer informatie?

Neem contact op met Tamara Luiken of Heleen Langeveld.
Of kijk op de website van Trajekt.