Een luisterend oor voor mij

Een publicatie van Home-Start.

Geplaatst op donderdag 16 april 2020

Ondanks de intelligente lock-down, of eigenlijk juist nu, willen de vrijwilligers van Home-Start er graag zijn voor gezinnen met lichte, alledaagse opvoedvragen. Zij bellen, whats-appen, skypen, face timen, enzovoorts met het gezin dat ze ondersteuning bieden. Soms wekelijks, soms juist vaker. Het Landelijk Steunpunt Home-Start stuurt regelmatig een nieuwsbrief met daarin leuke ideeën en tips voor ouders en kinderen. De vrijwilligers van Home-Start gebruiken deze brieven ter inspiratie voor de gezinnen.  Ook getrainde vrijwilligers die nog niet gekoppeld zijn aan een gezin, willen graag een luisterend oor bieden. In het preventieve veld wil Home-Start gezinnen in het Heuvelland de mogelijkheid bieden te bellen met een van de vrijwilligers van Home-Start Heuvelland. Op deze wijze kunnen zij hen als ze dat willen een luisterend oor bieden.

Telefonisch sparren

Loopt het even niet zo lekker in je gezin en wil je telefonisch sparren dan kun je Tamara Luiken of Heleen Langeveld bellen of mailen. Hun contactgegevens zijn:

Eén van hun neemt dan contact met je op. Zij proberen na de kennismaking een vrijwilliger te matchen als luisterend oor. In een later stadium, als de situatie weer normaal is, kan besproken worden  of zij ook bij je thuis kennis komen maken samen met de vrijwilliger. Voor gezinnen die tijdens de crisis behoefte hebben aan een luisterend oor geldt dit aanbod ook. Je wordt gematcht aan een vrijwilliger van Home-Start. Wekelijks word je gebeld om even tijd voor jou te krijgen.

Wat is Home-Start

Home-Start is een programma voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Vrijwilligers bieden ondersteuning, praktische hulp en een luisterend oor aan ouders met kinderen van 0 – 17 jaar. De vrijwilligers hebben ervaring met opvoeden. Ook hebben ze een training gevolgd om te leren hoe ze ouders goed kunnen helpen.
Het doel is om kleine vragen klein te houden en niet te laten uitgroeien tot grote problemen. De gezinnen geven zelf aan op welke gebieden ze steun wensen: hun vragen staan centraal. Home-Start wil met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Home-Start.