Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Vaals  >

Kerkveld bezaaid met bloemen

154 bloemboeketten bezorgd.

Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020

Bloemen KerkveldKrijtland Wonen, aannemer [BAS] Bouw BV en de gemeente Vaals brachten een verrassend bezoek aan de wijk Kerkveld. De nieuwbouw werkzaamheden in het Kerkveld zorgden voor veel overlast voor de omwonenden. Daarom werd op maandag 23 december bij alle honderdvierenvijftig omwonenden een bloemboeket bezorgd. Centraal gelegen in de werkzaamheden heeft één adres het toch wel heel zwaar te verduren gehad. Daarom bracht een vijfkoppige afvaardiging, bestaande uit wethouder John Coenen, de heren Maurice en Fons Schijns van BAS Bouw, en namens Krijtland Wonen directeur Jos Lambrichts en projectmanager Ron Hounjet, persoonlijk een bloemetje bij de heer Jo Graaf.

Gasvrij – All Electric

In de naoorlogse wijk Kerkveld werden 47 verouderde eengezins- en duplexwoningen uit 1952 gesloopt en daar kwamen 31 nieuwe woningen voor in de plaats. Bijzonder aan dit project is dat de nieuwe woningen ‘All Electric’ gebouwd zijn; de woningen kregen niet zoals tot nu toe gebruikelijk een gasaansluiting. De energie wordt gehaald uit zonnepanelen en warmtepompen en de woningen zijn voorzien van elektrische boilers. Verder worden de huizen optimaal geïsoleerd met onder meer driedubbele beglazing. Daarmee loopt Krijtland Wonen met de nieuwbouw in het Kerkveld voorop in duurzaam bouwen en wonen onder de liberaliseringsgrens. “Van deze upgrade van de wijk zullen ook de particuliere woningen profiteren”, volgens Jos Lambrichts van Krijtland Wonen. Dit voorbeeldproject voor toekomstige woningbouwprojecten werd ondersteund met een subsidie van de Provincie Limburg.

[BAS] Bouw BV

Voor bouw- en aannemersbedrijf Schijns uit Beek was het Kerkveld haar eerste gasvrij bouwproject en met de inzet van mensen vanuit Social return. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leerlingen van de BOL/BBL-opleiding Bouwmensen Zuid kregen de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Hierover zegt Maurice Schijns, directeur BAS Bouw: “Het is logisch dat je jongeren een kans geeft om mee te werken. Dat kan alleen niet op elke werkplek, je moet goed kijken waar je hen de kans kunt geven om werkervaring op te doen.” Daarnaast beaamt hij dat het fijn is als hij leerlingen na hun opleiding een baan bij zijn bedrijf kan geven. “De leerlingen kennen dan het bedrijf en wij weten hoe deze jonge mensen in elkaar zitten. Een win-win situatie.” Werken vanuit Social return is BAS Bouw goed bevallen en het bedrijf spoort nu ook haar onderaannemers aan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven.

Forse ingreep

De bestaande infrastructuur voor nutsvoorzieningen in Kerkveld voldeed niet meer voor deze nieuwe bouwplannen. Zo moest het elektriciteitsnet aangepast worden, gasleidingen werden weggenomen en de rioleringen werden ook meteen vernieuwd.  De gemeente legt de laatste hand aan het vernieuwen van het wegdek en het netjes afwerken van de openbare ruimte. Wethouder John Coenen is blij met de realisatie van dit voorbeeldproject in de wijk Kerkveld. “Het geeft juist die kwalitatieve impuls die de wijk Kerkveld nodig had. En door de benodigde aanpassingen aan de infrastructuur konden we gelijk de wegen vernieuwen en de wijk weer een frisse uitstraling geven”, aldus wethouder Coenen.