Concert Oorlog & Vrede ter ere van 75 jaar bevrijding Vaals

Op 19 oktober 1944 werd Vaals als laatste dorp van de gemeente Vaals bevrijd. Op zondag 20 oktober om 17.00 uur wordt ter ere van en ter nagedachtenis aan de bevrijders van Vaals in de St. Pauluskerk het concert Oorlog & Vrede uitgevoerd. Dit gratis toegankelijke concert herinnert niet alleen aan de bevrijding, maar herdenkt ook de (aanleiding van de) oorlog en de bezetting. De gemeente Vaals organiseert het concert in samenwerking met Vocallis Xtra.

Geplaatst op woensdag 9 oktober 2019

Het idee voor het concert komt van Gert Geluk, artistiek leider van Festival Vocallis, en medeprogrammeur Rob Mennen. Het openingswerk STEPS, dat Hardy Mertens speciaal voor dit concert in opdracht van Festival Vocallis componeerde, is stevig. De tekst van dit aangrijpende werk is geschreven door Frans Budé. In STEPS heeft Budé op geheel eigen wijze de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verwoord. Componist Hardy Mertens voelde de intentie van de schrijver haarfijn aan en zette die om in een ongekend meeslepende compositie. Hoe basbariton/arts-performer Huub Claessens vervolgens als zanger, als acteur en als instrumentalist het werk beleeft en ten gehore brengt is in alle opzichten zeer indrukwekkend. Het decor bestaat uit een aantal grote panelen/schilderijen van beeldhouwer/schilder Slavko Dujic.

Het stevige openingswerk krijgt een vervolg met muziek en liederen die aan de oorlogstijd en bevrijding memoreren, met daarnaast muziek rondom de liefde die alles overwint. Het is een mengeling van klassieke en lichte muziek, van Charpentier en Einaudi tot Vera Lynn en Toon Hermans, van Ave Maria tot Lente me, onderbroken door een aantal momenten van verstilling met gesproken teksten over oorlog en vrede van Heemkundevereniging Sankt Tolbert Vaals.

Het concert wordt uitgevoerd door een mix van professionele muzikanten en lokale verenigingen, namelijk: Rob Mennen (piano/orgel/synthesizer), Imke Heitzer (sopraan), Huub Claessens (bas-bariton/saxofoons/bugel/singing bowls), Dave Vreuls (trompet), Amy en Manuela Schillings (zang), Roger Deckers (zang) en Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals (o.l.v. Emmanuël Pleijers). De presentatie van het concert is in handen van Fabiënne Nijsten.

Dit concert komt mede tot stand dankzij het kerkbestuur, gemeente Vaals, Provincie Limburg, Prins Bernard Cultuur Fonds Limburg en Stichting FSI.

Expositie

In hetzelfde weekend, op 19 en 20 oktober, vindt bij Heemkundevereniging Sankt Tolbert (Bloemendalstraat 11b, Vaals) een expositie plaats over 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals.

In het weekend van 21 en 22 september is 75 jaar bevrijding van de gemeente Vaals al groots herdacht en gevierd tijdens Vaals Vrij. Op en rond het Von Clermontplein vond een theaterconcert, openluchtmis en een groot feest plaats.