Klimkoers Hammer voor eerst door centrum Vaals

Op vrijdag 7 juni fietsen wereldtoppers zich het snot voor de ogen op de Vaalserberg. De gemeente Vaals is dan namelijk voor de derde keer gastheer van de klimwedstrijd van Hammer Limburg. Rondom de wedstrijd is er van alles te beleven in Vaals voor zowel wielerliefhebbers als gezinnen. Nieuw is dat de renners dit jaar voor het eerst iedere ronde door het centrum van Vaals komen. Daarnaast wordt de Vaalserberg voor het eerst vanaf de Nederlandse kant beklommen.

Geplaatst op vrijdag 22 maart 2019

Hammer LimburgHammer Limburg is onderdeel van de wereldwijde wielerwedstrijd Hammer Series. De andere wedstrijden van Hammer Series vinden plaats in Stavanger (Noorwegen) en Hong Kong. Hammer Limburg start op vrijdag 7 juni met de klimwedstrijd in Vaals en wordt op zaterdag (sprintwedstrijd) en zondag (ploegenachtervolging) vervolgd in Sittard-Geleen. Op vrijdag en zaterdag zijn er punten te verdienen. Deze punten worden op zondag omgezet in seconden en dit is de voorsprong op de andere teams tijdens de ploegentijdrit. Bijzonder is dat bij deze driedaagse wielerwedstrijd geen individuele renner wint, maar een hele wielerploeg. Dat maakt het een dynamische en tactische wedstrijd. Hammer Series is daarmee een uniek concept in de wielerwereld.

Vernieuwende wedstrijd

Tijdens de wedstrijd op vrijdag in Vaals beklimmen de beste wielerploegen ter wereld het hoogste punt van het Nederlandse vasteland. In totaal rijden de renners tien rondes over en rond de Vaalserberg. Voor het eerst komen de wielrenners dit jaar ook iedere ronde door het centrum, waardoor er in hartje Vaals een fantastische Hammer-beleving zal ontstaan. De lus door het centrum loopt via de Gemmenicherweg en Bosstraat naar het Von Clermontplein, waarna de renners via de Tentstraat en Viergrenzenweg weer richting Drielandenpunt gaan. Dat betekent dat de Vaalserberg dit jaar voor het eerst vanaf de Nederlandse kant beklommen wordt.

De start van de wedstrijd is eveneens in het centrum van Vaals, waarna er bij elke finishpassage (bovenop het Drielandenpunt) punten te verdienen zijn. De echte wielerliefhebber gaat natuurlijk de Vaalserberg op om z’n favoriete team liefst tien keer zwoegend voor zijn/haar neus voorbij te zien komen en naar boven te schreeuwen.

Doordat er iedere ronde punten te verdienen zijn, moeten de renners iedere ronde vol gas geven. Dat maakt de Hammer Series een uitermate aantrekkelijke wedstrijd om te kijken. Daar komt bij dat alle grote WorldTour-teams meedoen aan Hammer Limburg, zoals Team Sunweb, Jumbo-Visma, Team Sky, Lotto Soudal, Deceuninck Quick-Step, Mitchelton-Scott, Trek-Segafredo en UAE Emirates. Kortom, alle topploegen staan aan de start met hun absoluut beste renners; onder andere Tom Dumoulin stond de afgelopen twee jaar aan de start in Vaals!

Activiteiten voor hele gezin

Behalve de wielerwedstrijd is er voor en tijdens de koers op 7 juni van alles te beleven in Vaals. Voor jong en oud zijn er tal van activiteiten op de verschillende pleinen rondom het parcours. Dat is niet alleen leuk voor de echte wielerfan, maar het hele gezin kan genieten van de vele festiviteiten die in het centrum van Vaals worden georganiseerd. Vanaf het begin van de middag staan onder andere de tourbussen van de teams in de fanzone op het Prins Willem-Alexanderplein en kunt u zelfs een praatje met de wielrenners maken! Om 15.00 uur start de klimwedstrijd. Houd de kanalen van de gemeente Vaals in de gaten om op de hoogte te blijven van het randprogramma op 7 juni.

Met toprenners die van heel dichtbij te bewonderen zijn in een spannende, vernieuwende en toegankelijke opzet, is dit een evenement voor jong en oud om niet te missen!

Meer info over Hammer Limburg is te vinden op: www.hammerseries.com