Het Nationale Voorleesontbijt

Burgemeester en wethouders krijgen wolven en eenhoorns stil tijdens Het Nationale Voorleesontbijt.

Geplaatst op woensdag 23 januari 2019

“Hoeveel armen heeft een octopus eigenlijk?” Wethouder Jean-Paul Kompier stopt even met voorlezen en kijkt verwachtingsvol de klas vol met eenhoorns, wolven en draken rond. “Zeven!”, klinkt het gedecideerd van achter uit de klas. “Bijna goed, het zijn er acht”, antwoordt Kompier en hij duikt terug in het verhaal Pluk redt de dieren van Annie M.G. Schmidt. Een toepasselijk boek, gezien het hoge dierengehalte in de klas. De kinderen van groep 3 en 4 van Basisschool De kleine Wereld hebben vandaag tijdens Het Nationale Voorleesontbijt namelijk hun pyjama naar school aan mogen doen. En dat betekent een klas vol met dieren-onesies (comfortabel kledingstuk dat uit één geheel bestaat) en pyjama’s met vrolijke opdruk.

Nationaal voorleesontbijt 2019 wethouder Kompier

Een klaslokaal verder neemt wethouder Paul de Graauw de leerlingen van groep 5 mee in een spannend verhaal uit de boekenserie Superjuffie. Af en toe zoekt hij de interactie met zijn verder muisstille toehoorders om moeilijke woorden uit te leggen. Burgemeester Van Loo leest ondertussen de hoogste groep van de school bevlogen voor uit De Heksen van Roahl Dahl. “Ik denk dat ik dit boek nog eens ga lenen in de bibliotheek. Ik wil weten hoe dit afloopt”, verkondigt hij als de voorleestijd erop zit.

Nationaal voorleesontbijt 2019 wethouder de Graauw

Deze woensdagochtend, 21 januari, wordt in alle klassen van de basisscholen De kleine Wereld en De Robbedoes in Vaals voorgelezen in het kader van De Nationale Voorleesdagen. Behalve de burgemeester en wethouders zijn ook buurtsportcoach Hannie Pleijers en de kinderprins, hofnar, prinses en ‘grote’ prins van de Grensülle op de scholen aanwezig om voor te lezen. Hoewel, die laatsten zijn vooral bezig met het beantwoorden van vragen die op hen afgevuurd worden over hun nieuwe functie.

Nationaal voorleesontbijt 2019 burgemeester van Loo

Het Nationale Voorleesontbijt

Het Nationale Voorleesontbijt vormt traditiegetrouw de aftrap van De Nationale Voorleesdagen. Bekende Nederlanders en ‘local heroes’ lezen voor tijdens Het Nationale Voorleesontbijt om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Voorlezen heeft niet alleen een positief effect op woordenschat en tekstbegrip, maar zorgt ook voor een sterkere band tussen (groot)ouder door middel van interactief (voor)lezen. Het is van belang dat kinderen al vanaf jonge leeftijd gestimuleerd worden om te lezen en het plezier van lezen ontdekken. De 16e editie van De Nationale Voorleesdagen duurt nog tot en met zaterdag 2 februari.