Baby Cas krijgt huisbezoek in kader Brandpreventieweken

‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. Met die boodschap gingen burgemeester Van Loo en kazernechef van de brandweer Bryan Clear op dinsdag 20 november langs bij de eerstgeboren baby van oktober in Vaals.

Geplaatst op woensdag 21 november 2018

Van Loo en Clear brachten dit huisbezoek aan de zes weken oude baby Cas Ceelen in het kader van de Brandpreventieweken. De brandweer lanceert elk jaar in oktober tijdens de Brandpreventieweken een specifieke voorlichtingscampagne. Dit jaar richt de brandweer zich daarbij op jonge ouders. Voor jonge ouders is het belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van hun kind(eren), waaronder de brandveiligheid in huis.

In het kader van de voorlichtingscampagne wordt in elke Zuid-Limburgse gemeente aan de ouders van het eerstgeboren kindje in oktober een geboortekoffertje aangeboden. Dit koffertje bevat, naast informatie over brandveiligheid, onder andere een rookmelder en een rompertje. In Vaals werd dit koffertje overhandigd aan Lianne, de moeder van Cas. Kazernechef Clear benadrukte daarbij het belang van het nemen van preventieve maatregelen.

De brandweer hoopt door middel van de campagne, jonge ouders aan te zetten tot het treffen van eenvoudige maatregelen voor een brandveilige woonomgeving voor zichzelf en hun kinderen. Een simpele handeling als het sluiten van de binnendeuren voor het slapen gaan, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Hierdoor hebben gezinnen meer kans en tijd om veilig te vluchten. Om de baby bij gesloten binnendeuren toch goed te kunnen horen, kan een babyfoon gebruikt worden. Daarnaast is het erg belangrijk om (koppelbare) rookmelders op te hangen en op de juiste manier te plaatsen. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Je wordt dus niet wakker van rook. Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterij op tijd.

Ga voor meer informatie naar www.brandweer.nl/rozewolk.