Kinderen trots op tunneltje Vaals

Twintig jaar geleden is het tunneltje, gelegen onder de Maastrichterlaan ter hoogte van Friture Delnoye, voor de laatste keer beschilderd.

Geplaatst op vrijdag 2 november 2018

Kinderen tunnel beschilderdDit deden toen de scholieren van basisschool St. Jozef in Vaals. Dit jaar is de tunnel opnieuw beschilderd door de huidige schoolkinderen van BS De kleine Wereld en OBS De Robbedoes.

Ongewenste graffiti en scheldwoorden

De aanleiding voor de beschildering vormden toen, net als nu, de ongewenste graffiti en scheldwoorden langs de muren. 
Jamie Lousberg uit groep 4 van OBS de Robbedoes gaf begin 2018 het signaal dat uiteindelijk leidde tot de renovatie aan de tunnel. Zij vertelt: “Ik liep met mamma door de tunnel en het viel mij op dat er woorden op stonden die ik van mamma niet mag zeggen. Dat ben  ik toen ook zo tegen de directeur van onze school gaan zeggen.”

Project van de kinderen

De directeur van OBS de Robbedoes zette het hele traject in werking. Medewerkers van de gemeente, de provincie en Rob Smeets, een kunstenaar uit Maastricht, zijn erbij betrokken. Zo ook Basisschool De Kleine Wereld, het moest immers een project van alle kinderen van de Brede School worden. Een team is gevormd en een werkwijze vastgesteld.  Hierover vertelt Gavin Schmitz uit groep 6 van BS de Kleine Wereld: “Een paar kinderen uit groep 6 bedachten het thema van de beschilderingen. Ze vonden het thema ‘zee’  heel erg leuk.“

Eerst met krijt op de muur

De kinderen uit de bovenbouwklassen maakten de tekeningen op papier.  Uit deze tekeningen maakte het team een keuze. Hierna tekenden de kinderen de tekeningen met krijt op de muur. Vervolgens werkten de kinderen in groepjes aan de inkleuringen  steeds met de hulp van Rob Smeets.  Deze Maastrichtse kunstenaar begeleidde  de kinderen tijdens het tekenen en verven. Smeets: “Dit is het resultaat van een hele leuke samenwerking tussen de twee scholen, waarin de kinderen echt geweldig hun best gedaan hebben! Een resultaat om trots op te zijn!“

Op de foto v.l.n.r.: Gavin Schmitz (groep 6 R.K. B.S. De Kleine Wereld), Rob Smeets (kunstenaar uit Maastricht) en Jamie Lousberg (groep 4, OBS De Robbedoes)